Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kruiswerk West-Veluwe wil los van Philadelphia Zorg

Redactie Zorgvisie
Zorgorganisatie Kruiswerk West-Veluwe (KWV) wil zich loskoppelen van Stichting Philadelphia Zorg. Dat bevestigt KWV en vakbondsbestuurder Bart ten Have van vakbond NU’91.

Het bestuur van werkmaatschappij KWV beraadt zich op de mogelijkheid om zich los te koppelen van zorgorganisatie Philadelphia. KWV was een positief draaiende instelling die na de fusie met Philadelphia Zorg verlies ging draaien. Philadelphia Zorg draait maandelijks een verlies van ongeveer een miljoen euro. Volgens Ten Have wil de leiding van KWV nog wel onder de koepel van zorgcombinatie Espria vallen, maar niet meer gekoppeld zijn aan Philadelphia. Dit in tegenstelling tot de ondernemingsraad van KWV, die zich ook van Espria wil losmaken .

Verliesgevende zorg

Volgens woordvoerster Irma van der Fluit van Philadelphia Zorg wil ook Philadelphia ‘defuseren’ met KWV. “Wij herbezinnen ons momenteel uit kostenoverwegingen op alle activiteiten die niet tot onze kernactiviteit behoren. Onze kernactiviteit is de begeleiding van (verstandelijk) gehandicapten. Het werk van KWV valt daar niet onder.” Vandaag werd tevens bekend dat Philadelphia het zorghotel Egbertsduin op Schiermonnikoog gaat verkopen. Philadelphia stopt 1 januari met de exploitatie van het zorghotel. “Het zorghotel hoort ook niet bij onze kerntaak en is daarbij niet rendabel”, aldus Van der Fluit. Philadelphia Zorg heeft momenteel een verlies van ruwweg 9 miljoen euro te verwerken. Dit verlies wordt deels veroorzaakt door het leveren van onbetaalde overproductie. “Wij willen het tij keren door een vacaturestop in te voeren, arbeidscontracten niet te verlengen, geen uitzendkrachten in te huren en zorgteams aan te sporen om alleen die zorg te leveren die geïndiceerd is”, zegt Van der Fluit. “Dit gebeurt in overleg met iedere individuele klant. Als blijkt dat er meer zorg is geleverd dan de indicatie voorschijft, gaan we met de klant in overleg. Onze zorg blijft overeind.”

Voorgenomen fusie

De intentie om tussen KWV en Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG) tot een fusie te komen bestaat volgens Van der Fluit nog steeds. De vakbonden zijn fel tegen deze voorgenomen fusie gekant.

Vertrek zorgbestuurder

Eind september werd bekend dat bestuurvoorzitter Frits Brink is opgestapt bij Philadelphia Zorg en bij parapluonderneming Espria. Brink was ook bestuursvoorzitter bij KWV. Reden voor zijn vertrek is de financiële malaise bij Philadelphia. Volgens vakbondsbestuurder van NU’91, André Achterberg, waren de ondernemingsraad en de commissarissen van Philadelphia ontevreden over het functioneren van Brink. “Brink communiceerde niet goed met de OR. Brink zou daarbij ook geen antwoord hebben op de grote verliezen die Philadelphia lijdt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Ophef over fusieplannen Philadelphia

Geen toestemming voor fusie Espria

Evean, Philadelphia en Woonzorg Nederland dichter bij fusie

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.