Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Kwaliteitseisen aan SEH’s moeten scherper’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Over het geheel genomen is de kwaliteit van de afdelingen spoedeisende hulp in Nederland in orde maar toch is verdere verbetering noodzakelijk. De Inspectie roept de ziekenhuizen en de wetenschappelijke verenigingen op de kwaliteitseisen voor SEH's aan te scherpen.
'Kwaliteitseisen aan SEH's moeten scherper'

Dit laat de igz vandaag weten naar aanleiding van onderzoek onder 33 ziekenhuizen. Hiervan voldoen 32 aan de minimale kwaliteitseisen voor een SEH afdeling.

Groot scoort beter

In de meeste ziekenhuizen ontbreekt een integraal kwaliteitssysteem, specifiek voor

de SEH. Wat vooral ontbreekt is het zorgbeleidsplan waarin duidelijk is vastgelegd

welke patiënten er wel en welke er niet op de SEH worden behandeld. Dit zorgbeleidsplan

moet met de ambulancediensten, de huisartsen, huisartsenposten en de naburige ziekenhuizen zijn afgestemd en deel uitmaken van het totale beleidsplan van het ziekenhuis. De kleine SEH’s scoren bij dit onderwerp significant slechter dan de middelgrote en grote SEH’s.

Beoordeling SEH voor 1 april

Bij een ziekenhuis stelde de Inspectie verscherpt toezicht in, te weten: De Sionsberg in Dokkum. Dat ziekenhuis heeft vervolgens zelf de afdeling spoedeisende hulp gesloten. De andere getoetste ziekenhuizen voldoen nu aan alle minimale kwaliteitseisen: in alle ziekenhuizen werken speciaal opgeleide artsen en verpleegkundigen, er is altijd een arts aanwezig die binnen vijf minuten een luchtweg kan zekeren en er zijn verpleegkundigen die in staat zijn om te beademen met een zuurstofkap. Ziekenhuizen die nog niet zijn getoetst, moeten op basis van het onderzoeksrapport de eigen spoedeisende hulpafdeling beoordelen. Uiterlijk 1 april 2012 moeten zij aan de inspectie rapporteren in hoeverre zij voldoen aan de minimale kwaliteitseisen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP, Lex van Lieshout

Lees meer:

Rapport van de IGZ

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.