Kwaliteitsinstituut heeft IC-richtlijn in vizier

Als intensivisten er na de zomer nog steeds niet in zijn geslaagd een nieuwe richtlijn voor de intensive care op te stellen, zal het Kwaliteitsinstituut de regie overnemen. Intensivisten zijn al vijf jaar bezig met de opstelling van een nieuwe IC-richtlijn die definieert wat goede IC-zorg is.
Kwaliteitsinstituut heeft IC-richtlijn in vizier
Foto: ANP

De intensivisten komen er niet uit vanwege een hoog opgelopen belangenconflict tussen kleine en grote IC’s. Een struikelblok is onder meer wanneer een kleine IC complexe patiënten moet overdragen aan grote IC’s met meer personeel en betere apparatuur. Het wantrouwen over en weer lijkt groot. De kleine IC’s verdenken de grote IC’s ervan alleen maar extra patiënten te willen aftroggelen, terwijl de grote IC’s vinden dat sommige complexe patiënten niet goed af zijn op de kleine IC’s.

Veto van kleine IC’s

De richtlijnencommissie heeft een bijeenkomst eind maart uitgesteld. Volgens goed ingevoerde bronnen, die liever anoniem willen blijven, was het

2
30

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.