Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijk raamwerk horizontaal toezicht is gereed

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben een controleraamwerk ontwikkeld voor het uitvoeren van horizontaal toezicht.
horizontaal toezicht.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Het raamwerk, dat is ontworpen door NVZ, NFU en ZN, is nu landelijk erkend. Hiermee moeten de controledruk en administratieve lasten verminderen.

Horizontaal toezicht
Simpel gezegd is horizontaal toezicht een manier om declaratiefouten te voorkomen door alles direct juist te registreren. Doordat er nu een standaard controleraamwerk bestaat, hoeven zorgverzekeraars niet elk op hun eigen manier toezicht te houden. Dat betekent ook dat de materiële controles achteraf door iedere verzekeraar apart tot het verleden gaan behoren. Er is dan een zorgverzekeraar die conform het raamwerk vooraf en tijdens het declaratieproces controleert. In verschillende pilots hebben zorgverzekeraars samen met ziekenhuizen de afgelopen twee jaar gezocht naar een manier waarop zij horizontaal toezicht het best kunnen aanpakken.  

Pilots
Zorgverzekeraar Menzis startte als eerste een proef met drie ziekenhuizen: het Martini Ziekenhuis, Rijnstate en Ziekenhuis Groep Twente. Menzis besteedde veel aandacht aan het risicocontrolesysteem en aan de cultuur en het gedrag binnen de zorgorganisatie. Zilveren Kruis heeft met het Erasmus MC, de Maartenskliniek en de Gelre Ziekenhuizen gewerkt aan een risicomatrix. Zorgaanbieders moeten bepalen of de risico’s op verkeerd registreren in het primaire proces zijn geborgd. Hieruit moet voor iedere zorgaanbieder een risicomatrix ontstaan waarop de zorgverzekeraar kan toetsen.  

Patiënten
Horizontaal toezicht heeft ook voordelen voor patiënten en verzekerden, zo stellen de ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Zij krijgen beter inzicht in hun zorgkosten omdat facturen achteraf niet meer worden gewijzigd. Ook is er sneller duidelijkheid over de verrekening van het eigen risico. Ook de NZa heeft laten weten de voordelen van horizontaal toezicht in te zien.     

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.