Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laurey: ‘Meavita heeft voorschotten nodig’

Meavita Nederland heeft snel geld nodig. Anders komt de continuïteit van zorg in gevaar. Schoonmaakconcern Asito stapt waarschijnlijk in de thuiszorg in Den Haag, waardoor Meavita meer ademruimte krijgt.
Laurey: ‘Meavita heeft voorschotten nodig’

Staatssecretaris Bussemaker heeft een brief aan de Tweede Kamer geschreven over de situatie bij Meavita Nederland. In deze brief staat dat ‘het risico op discontinuïteit van zorg en huishoudelijke hulp snel afgewend moet worden.’

Thuiszorg onder druk

Volgens bestuursvoorzitter Charles Laurey van Meavita doen de knelpunten in de zorgverlening zich voor in de regio Groningen, bij het Meavita-onderdeel Sensire en in de regio’s Den Haag en Utrecht, bij de onderdelen Vitras en Meavita West. De organisatie heeft volgens de bestuurder voorschotten nodig om in rust de noodzakelijke ontvlechting van de bedrijfsonderdelen te kunnen uitvoeren. “In Groningen gaat het specifiek om de AWBZ-zorg en maken we geen enkel verlies op Wmo-thuiszorg”, zegt de bestuurder. “In Den Haag en Utrecht is de Wmo-thuiszorg onder zware druk komen te staan.”

Voorschotten gemeenten

Laurey zegt een appèl te doen op de betrokken gemeenten en zorgkantoren. Zij kunnen voor voorschotten zorgen, waardoor Meavita ademruimte krijgt om de zaken op orde te brengen. Laurey zegt dat gemeenten wat betreft voorschotten in een lastig parket zitten. Gemeenten mogen onder de Wmo-wetgeving niet zomaar extra budget vrijmaken voor noodlijdende thuiszorgaanbieders. Naar verluid zijn de betrokken gemeenten in gesprek op het ministerie van VWS over de kwestie Meavita.

Joint venture schoonmaak

Meavita is ook met andere partijen in gesprek, los van zorgkantoren en gemeenten. “In Den Haag zijn we in de huishoudelijke zorg bezig met een joint venture met een grote facilitaire dienstverlener.” Verder denkt Laurey dat ook banken een rol kunnen spelen door bepaalde activiteiten financieel te ondersteunen.

Asito en abvakabo

Vakbondsman Jan Kramer van Abvakabo FNV weet dat er geen faillissementen dreigen bij de Meavita onderdelen. Wat betreft de joint venture met de facilitaire dienstverlener wil hij alleen kwijt dat Abvakabo FNV onlangs een verdrag met schoonmaakconcern Asito heeft gesloten. De thuiszorgdochter van Asito, Thuiszorg Service Nederland (TSN), heeft met de vakbond afgesproken voor al haar medewerkers de cao voor de verpleging, verzorging en thuiszorg te hanteren. In plaats van de lagere schoonmaak-cao. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Schoonmaakconcernts azen op onderdelen Meavita

Asito krijgt huishoudhulp Valent

Onafhankelijk onderzoek naar Meavita

Meavita Nederland valt uit elkaar

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.