Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Leefbaar huis wordt uitgangspunt huishoudelijke ondersteuning’

Mark van Dorresteijn
Haarlem heeft een plan bedacht om huishoudelijke ondersteuning betaalbaar te houden voor mensen met een beperking. Het college van burgemeesters en wethouders in Haarlem heeft daar een plan voor bedacht en naar de gemeenteraad gestuurd.
‘Leefbaar huis wordt uitgangspunt huishoudelijke ondersteuning’
Foto: ANP Roos Koole

Het kabinet gaat 40 procent bezuinigen op de huishoudelijke zorg en 25 procent op begeleiding. Veel cliënten dreigen daardoor hun ondersteuning te verliezen.

Schone en leefbare woning

Het college wil afstappen van de standaard indicatiestelling waarbij uren worden toegewezen. Het behalen van een schone en leefbare woning wordt het uitgangspunt. De bewoner is daar in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor. Als de bewoner dat (deels) niet meer zelf kan, dan biedt de gemeente mogelijkheden voor ondersteuning in het huishouden. Ook wordt er gekeken welke hulp er vanuit het sociale netwerk van de bewoner en of via andere voorzieningen, zoals BUUV, gevonden kan worden. Door de eigen inzet, ondersteuning vanuit het netwerk en professionele hulp samen wordt het doel van een schone en leefbare woning bereikt.

Resultaatgericht

Verantwoordelijk wethouder Jack van der Hoek: ‘Door over te stappen van een indicatie op uurbasis naar een resultaat gerichte inspanning ontstaat de mogelijkheid ook de huidige lichtste vorm van huishoudelijke ondersteuning voor mensen met een beperking te blijven aanbieden. Wel in een versoberde vorm en met een accent op de eigen mogelijkheden en die vanuit het netwerk van de bewoner. De bezuinigingsopgave die het Rijk bij ons als gemeente neerlegt, moet namelijk wel gerealiseerd worden. De eerste positieve resultaten van een proef onder circa 300 huidige ontvangers van huishoudelijke ondersteuning bevestigen ons in het idee dat deze nieuwe vorm kan werken.’

Badkamer en toilet

De inzet van de professionele ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit het overnemen van activiteiten die cliënten niet snel aan het netwerk of mantelzorg vraagt zoals het schoonmaken van de badkamer en het toilet. Wie welke huishoudelijke taken wanneer precies verricht, wordt vastgesteld in een gesprek tussen de professionele aanbieder en de bewoner bij de bewoner thuis. Inwoners die de voorziening huishoudelijke ondersteuning kunnen betalen, betalen die ook via een eigen bijdrage. Niet de gemeente, maar het CAK berekent de eigen bijdrage op basis van het inkomen. Ook de inning van deze eigen bijdrage bij de afnemer van huishoudelijke ondersteuning verloopt via het CAK.

Lange termijn

De gemeente Haarlem onderzoekt nog samen met partners, belangenvertegenwoordigers en Haarlemmers hoe de maatschappelijke ondersteuning en activering op langere termijn betaalbaar georganiseerd kan worden. Uitgangspunten zijn dat de Haarlemmer zelf verantwoordelijk is, dat er wordt gekeken naar wat iemand wel kan en dat mensen elkaar kunnen helpen.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

3 REACTIES

  1. Overal wordt er maar vanuit gegaan dat mensen een netwerk hebben én dat mensen zelf niets doen. Twee uitgangspunten die helaas vaak niet kloppen. Ik word ziek van de woorden ‘eigen verantwoordelijkheid’. Het is een afschuifterm, die mensen met een beperkingen, chronisch zieken en ouderen voortdurend wordt voorgehouden. Zij zijn zo langzamerhand het uitschot van de samenleving, die het volgens de overheid alleen maar laten afweten. De realiteit is echter anders. Alleen zijn daar de ogen voor gesloten.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.