Lelystad: geen gevoelig ziekenhuis, toch beschikbaarheidsbijdrage

Minister Bruno Bruins van VWS wil de IJsselmeerziekenhuizen 4,4 miljoen euro geven aan beschikbaarheidsbijdrage om de basiszorg, inclusief spoedeisende hulp (seh) en acute verloskunde, in Lelystad open te houden. Zorgverzekeraar VGZ is benieuwd of het ‘gevoelige’ Gemini Ziekenhuis in Den Helder nu ook een hogere beschikbaarheidsbijdrage krijgt.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Foto: ANP ROBIN UTRECHT
IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Foto: ANP ROBIN UTRECHT

Tot 2016 kregen de IJsselmeerziekenhuizen een beschikbaarheidsbijdrage van ruim zes ton per jaar. Terwijl het vanaf 2013 volgens de definitie van het RIVM al geen ‘gevoelig ziekenhuis’ meer was. ‘Gevoelig’ betekent dat als de seh en de afdeling acute verloskunde van een ziekenhuis sluiten, patiënten niet binnen de vereiste 45 minuten naar een seh of de acute verloskunde kunnen worden vervoerd van een ander ziekenhuis. Om te bepalen welke ziekenhuizen ‘gevoelig’ zijn, hanteert het RIVM sinds 2003 het zogeheten rijtijdenmodel spoedeisende ambulancezorg. Daarvan zijn in 2008, 2013 en 2016 nieuwe versies verschenen, die de werkelijkheid steeds beter benaderen. ‘Het

1
2050

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.