Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lengte consult Nederlandse huisartsen in internationale middenmoot

Bert Bukman
Wereldwijd loopt de duur van een consult bij de huisarts sterk uiteen. In Bangladesh duurt het gemiddeld 48 seconden, in Zweden 22,5 minuut. Dit blijkt uit een onderzoek van het medische tijdschrift BMJ.
Huisartsen onder druk
Foto: iStock

Gemiddeld is een patiënt wereldwijd minder dan vijf minuten in de spreekkamer, aldus het onderzoek. Opmerkelijk is de hoge score in de Verenigde Staten. Een afspraak met de huisarts duurt daar gemiddeld ruim twintig minuten. Nederlandse huisartsen zitten met een consult van ruim tien minuten in de internationale middenmoot.

Van enkele landen waren zoveel gegevens beschikbaar dat er trends konden worden waargenomen. In de Verenigde Staten duurt een consult elk jaar twaalf seconden langer, en in Engeland ruim vier seconden. Anders dan in deze landen, blijft de lengte van een consult in Australië ongeveer gelijk.

Stress voor de huisarts

Een langer bezoek aan de huisarts kan de zorg beter en efficiënter maken, zo blijkt uit experimenten in Nederland. De onderzoekers van BMJ zijn mede daarom bezorgd over de korte duur van het consult. Niet alleen kan dit negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van de zorg, ook kan het stress opleveren voor de huisarts.

Uit het onderzoek van BMJ blijkt ook een directe relatie met de hoeveelheid voorgeschreven medicijnen. Hoe korter het consult, hoe meer medicatie wordt voorgeschreven.

Het onderzoek naar de lengte van het consult bij de huisarts werd uitgevoerd in 67 landen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.