Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad Ziekenhuis test patiënten op bacterie

Mark van Dorresteijn
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis testen op een bijzonder multiresistente Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie. Dat heeft het ziekenhuis maandag laten weten.
Maasstad Ziekenhuis test patiënten op bacterie

Ook het personeel, te beginnen bij de medewerkers van de intensive care, zal worden getest. Het ziekenhuis heeft in samenspraak met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD Rotterdam-Rijnmond besloten om te onderzoeken hoe de bacterie zich verspreidt. Het testen is maandag begonnen. Uitslagen worden eind volgende week verwacht.

Bacteriedragers

Vier patiënten op de ic-afdeling dragen de bacterie bij zich. Op de verpleegafdeling liggen nog eens twee patiënten die besmet zijn. Zij liggen allen in strikte isolatie. Afgelopen weekend is ondanks alle hygiënemaatregelen een nieuwe besmetting aan het licht gekomen.

Eerder werd al bekend dat het RIVM ex-patiënten van het Rotterdamse ziekenhuis gaat onderzoeken op de bijzonder multiresistente bacterie. Ook oud testmateriaal van eerder onderzochte patiënten wordt opnieuw onder de loep genomen.

Oktober 2010

Het spoor van de gevaarlijke bacterie loopt terug tot oktober 2010. De bacterie waart al langer rond in het ziekenhuis. De directie gaf vorige week toe dat er niet alert genoeg is gereageerd. Het RIVM vindt ook dat het ziekenhuis meteen melding had moeten maken van de besmetting.

Resistentere vorm

De Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie is een resistentere vorm van een bacterie die vaker voorkomt in ziekenhuizen. De bacterie kwam tot nu toe in Nederland nauwelijks voor. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.