Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maastricht UMC+ en Medtronic starten VBHC-samenwerking

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Voor de implementatie van valued based healthcare hebben het Maastricht UMC+ en Medtronic vanmiddag een raamovereenkomst gesloten. ‘Wij verheugen ons op deze samenwerking waarbij wij werken aan duurzame en innovatieve zorg die beter aansluit bij de behoeften van de patiënt’, aldus Marja van Dieijen-Visser, voorzitter van de raad van bestuur van het MUMC+.
vluchtelingen aan het werk in de zorg
Foto: iStock

De samenwerkingsovereenkomst is vanmiddag door Van Dieijen-Visser en Rob ten Hoedt, Executive Vice President en President Medtronic EMEA, voor drie jaar gesloten. De overeenkomst is als kers op de taart van een al bestaande samenwerking waarin resultaten zijn geboekt.

Zorg voor de toekomst

Door de waarde van de gezondheidszorg voor de patiënt beter inzichtelijk en meetbaar te maken en daar het beleid op af te stemmen, wil het Maastricht UMC+ voorbereid zijn op veranderingen in de zorg en de toekomstige eisen die aan de ziekenhuiszorg gesteld worden.

Nederland staat voor een grote opgave om de gezondheidszorg betaalbaar en tegelijkertijd ook toegankelijk en van hoge kwaliteit te houden. Deze ontwikkelingen hebben ook betekenis voor de bedrijfsvoering van het MUMC+. ‘Het is daarom een logische stap dat wij inzetten op VBHC’, aldus Van Dieijen-Visser. ‘Door onze goede datasets en de juiste processen kan het MUMC+ goed meten en onderzoeken hoe valued based healthcare beter doorgevoerd kan worden.’

Operational Excellence

Het MUMC+ werkt sinds 2012 samen met Medtronic, waarbij programma’s zijn opgezet als Operational Excellence en Ziekenhuis  op Maat. Doel van deze projecten is om de zorg beter en patiëntgerichter te maken. Van Dieijen-Visser verwijst naar het succesvolle resultaat. Zo zijn zorgprofessionals opgeleid in yellow belt (3500) en lean management (160). De programma’s behandelen vraagstukken over hoe het ziekenhuis zo optimaal mogelijk wordt behandeld door een medische behandeling en hoe onnodige of te lange ziekenhuisopnames voorkomen kunnen worden.

VBHC-programma

Het toepassen van een VBHC-programma sluit daar goed bij aan. ‘Er vindt een herinrichting van zorgpaden plaats die gericht is op de meerwaarde voor de patiënt, maar tevens leidt tot procesoptimalisatie voor efficiëntere zorg’, aldus Helen Mertens, lid van de rvb van het MUMC+.

Mertens vertelt dat er kritisch gekeken wordt naar het ontwerp voor een VBHC-programma, dat ingespeeld is op zorg voor de toekomst. ‘Het team kijkt wat er beter kan. Er worden zorgindicatoren samengesteld die real time gemonitord worden.’ Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de integratie van e-health zoals digitale consulten, monitoring op afstand, online afspraken en de patiënt laten meekijken in het dossier. ‘Zorg wordt zo door ons efficiënt gerealiseerd, terwijl de patiënt zelf de regie heeft en een behandeling op diens individuele behoeften wordt afgestemd.’

Samenwerking

Medtronic is voor het ziekenhuis een belangrijke samenwerkingspartner om VBHC in diverse programma’s vorm te geven.  Met de samenwerking  wordt een verbinding gemaakt tussen de klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek van het MUMC+ en de kennis van Medtronic over procesoptimalisatie, vernieuwende vormen van interactie met de patiënt en het meten van uitkomsten. ‘Met deze samenwerking kunnen wij ervaring opdoen met VBHC en geïntegreerde zorgketens ontwikkelen die de patiënt centraal stellen’, aldus Van Dieijen-Visser.

Ambitie

De komende periode werkt het team van het MUMC+ en Medtronic aan het verder ontwikkelen en toepassen van VBHC. ‘Dat willen we zo breed mogelijk in huis ontwikkelen voor een duurzame en betere Nederlandse zorgsector’, aldus Van Dieijen-Visser. Om de ‘journey’ en geboekte resultaten te laten zien aan het publiek, staat het MUMC+ op het Quality and Safety Forum dat van 2 tot 4 mei dit jaar gehouden wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.