Management moet patiëntveiligheid beter ondersteunen

Ziekenhuismedewerkers ervaren weinig steun vanuit het bestuur en management als het gaat om patiëntveiligheid. Het ziekenhuismanagement, maar ook het middenmanagement, moet meer uitdragen dat patiëntveiligheid prioriteit heeft.
Management moet patiëntveiligheid beter ondersteunen
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Dat blijkt een rapport van het NIVEL en EMGO+ VUmc over patiëntveiligheidscultuur, een van de pijlers binnen het VMS Veiligheidsprogramma. Zij onderzochten de stand van zaken in 2012 en keken of de patiëntveiligheidscultuur sinds 2007 is veranderd.

Cultuuromslag

Over het algemeen is de patiëntveiligheidscultuur de afgelopen jaren op bijna alle terreinen verbeterd. Sinds een aantal jaren werken ziekenhuizen hier heel gericht aan. Dit werpt vruchten af, menen de onderzoekers. Ongeveer de helft van de medewerkers vindt de patiëntveiligheid op de eigen afdeling ‘zeer goed’ of ‘uitstekend’ en 47 procent vindt de patiëntveiligheid ‘acceptabel’. Verplegend personeel is in het algemeen negatiever

0
15

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.