Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Meavita Nederland valt uit elkaar

Meavita Nederland splitst het concern in drie afzonderlijke zorgondernemingen. Werkmaatschappij Thuiszorg Groningen en Meavita West gaan zelfstandig verder. Sensire en Vitras/CMD gaan gezamenlijk verder.
Meavita Nederland valt uit elkaar

Fusieorganisatie Meavita Nederland bestaat uit Meavita in Den Haag, Thuiszorg Groningen in Groningen, Sensire in het Oosten en Vitras/CMD in de regio Utrecht. Deze combinatie zal nu uit elkaar gehaald worden in drie delen. “We gaan er voor zorgen dat de continuïteit van zorg, banen en opleidingen bij alle werkmaatschappijen van Meavita Nederland door deze defusie gegarandeerd worden”, zegt voorzitter van de raad van bestuur van Meavita Nederland, Charles Laurey. Volgens Laurey is de stap een zelfstandige keuze van het bestuur dat los staat van de liquiditeitssteun die het concern eerder bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangevraagd.

AWBZ en Wmo

De aanhoudend slechte financiële situatie van Meavita Nederland nopen de organisatie tot de defusie. De fusie heeft tot nu toe onvoldoende kunnen bijdragen aan noodzakelijke besparing. “De reorganisatiekosten binnen de combinatie werden te hoog”, aldus Laurey. Verder heeft het concern onvoldoende tijdig kunnen inspelen op de snelle veranderingen in de markt waaronder de versobering van de AWBZ en de invoering van de Wmo, die tot lagere opbrengsten leiden.

Defusie Meavita

De raad van bestuur gaat zich nu voor onbekende tijd bezig houden met het proces van ontvlechting. Hierbij hoort het nemen van juridische- en boekhoudkundige stappen en het zoeken van goede partners voor de ‘ontkoppelde’ werkmaatschappijen.

Steunaanvraag Nza

Afgelopen jaar heeft de raad van bestuur ingrijpende maatregelen genomen om toch tot goede resultaten en aanpassing aan de snel gewijzigde marktcondities te komen. Dit pakket aan maatregelen vormt de basis voor de Steunaanvraag die medio 2008 bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is ingediend en voor een deel is gehonoreerd.

Rode cijfers Meavita

Zeer recente financiële gegevens over 2008 geven nog steeds rode cijfers aan. Ook in 2009 zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. De beoogde positieve effecten van de getroffen maatregelen worden te langzaam bereikt. “Ontvlechting van het concern is dus onze enige optie om de zorg aan klanten te kunnen continueren”, zegt Charles Laurey, voorzitter van de raad van bestuur van Meavita Nederland. “Wij hebben de NZa, de Zorgkantoren en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de hoogte gebracht van deze ingrijpende stap. Meavita Nederland vertrouwt op steun van een NZa of VWS voor deze splitsing, want het kan niet zijn dat de zorg aan zoveel klanten van zoveel toegewijde medewerkers op de tocht staat. Dit proces moeten we goed afronden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘NMa moet fusietrend indammen’

Meavita kreeg al eerder liquiditeitssteun

Meavita krijgt geen balanssteun

NZa beslist over miljoenensteun Meavita

Akkoord Menzis en Meavita Nederland

3 REACTIES

  1. Wie bepaalt er wat synergie is? En wie bepaalt of dat wel of niet is gelukt? Het lijkt er op dat in het geval van Meavita dat steeds de Raad van Bestuur is geweest. Hoe zit het hier met het toezicht en wie wordt er op wat afgerekend? Liever niet dit keer met een vette bonus.

  2. Lees alle reacties
  3. Welke meganomane idioot is er in eerste instantie verantwoordelijk voor het ontstaan van deze mega-zorgondernemening, die achteraf niets meer is gebleken dan een kind met een waterhoofd.
    Ik neem aan dat de verantwoordelijke fusie-bestuurders van destijds, hun bonussen en megasalaris gaan terugstorten tbv de hondstrouwe medewerkers en clienten. Wanneer zij dat niet spontaan doen, dienen toezichthouders alle middelen in te zetten om te komen tot een afrekening met deze figuren die (samen met hun externe adviseurs) miljoenen hebben opgestreken en nu de echt gemotiveerde medewerkers en clienten met de gebakken peren laten zitten.
    Wanneer al de kosten van dit fusie-debakel op een rijtje worden gezet en terug gestort in de pot van Meavita, was het liquiditeitsprobleem een heel stuk minder geweest.

  4. Volgens mij is de bovengenoemde idioot de overheid zelf. En dat vergeten we nog wel eens. De trend drie jaar geleden was om grote zorgverzekeraars en grote zorgondernemingen te creeeren die optimale prijsafspraken met elkaar konden maken om zodoende marktwerking te creeeren. Dezelfde overheid die nu zonder tranen te laten meldt dat het tijd wordt voor buurtzorg. Boter op hun hoofd hebben ze! Wat je de bestuurders kan nageven is dat ze niet in staat zijn om grote bedrijven te leiden in de zorg, maar vindt maar eens een echte ondernemer die dat stokje wil overnemen. Die komt niet voor het salaris van een bestuurder. En natuurlijk zijn de medewerkers en klanten de dupe. Spanning bij iedereen en dat is schandalig. Maar gelooft u mij het wordt nog erger: onze overheid pleit voor zorg in de buurt en dat mogen de mensen straks conform Europese richtlijnen zelf gaan betalen. Geen enkel land in Europa kent de thuiszorg zoals de onze. In Europees verband moet men streven naar harmonisatie. Wat betekent dit voor Nederland? Juist, dat wij op de lange termijn een complete afbouw hebben van de thuiszorg. Zo ziet u de wereld van de zorg hangt van complexere zaken aan elkaar dan een eenzijdige visie op waterhoofden…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.