Medisch beroepsgeheim geldt niet voor CIZ

Zorgaanbieders kunnen niet meer weigeren om medische gegevens te delen met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dat staat in de nieuwe Wet Langdurige Zorg die gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het CIZ mag deze informatie in zeer beperkte mate delen met gemeenten.
Medisch beroepsgeheim geldt niet voor CIZ
Foto: ANP - Lex van Lieshout

In de nieuwe Wlz hebben zorgaanbieders niet meer de mogelijkheid om zelf te indiceren maar worden alle indicaties door het CIZ vastgesteld. Hulpverleners, instellingen of voorzieningen voor gezondheidszorg kunnen hierbij niet meer weigeren om het CIZ volledig te informeren door zich te beroepen op het medisch beroepsgeheim. Dat was voorheen, in de oude AWBZ, nog wel mogelijk. De staatssecretaris schrijft: ‘Het medisch beroepsgeheim is een groot goed. (…) Het medisch beroepsgeheim gaat echter uit van volledige integriteit van alle zorgaanbieders, terwijl de praktijk laat zien dat ook zij partij kunnen zijn bij het veroorzaken of in stand houden van oneigenlijk

4
53

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.