Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medische staven noordelijke ziekenhuizen fuseren

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De medische staven van Scheper, Bethesda en Refaja zijn met terugwerkende kracht per 1 januari gefuseerd. De 250 medisch specialisten van de Leveste Zorggroep Middenveld hebben nu één stafbestuur.
Medische staven noordelijke ziekenhuizen fuseren
Foto: Silver Spoon/wikipedia

De Leveste Zorggroep Middenveld (ZLM) bestond vorig jaar nog uit twee ziekenhuizen: het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in  Emmen. In 2013 kwam het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal daarbij. Formeel zijn de ziekenhuizen per 1 januari 2014 gefuseerd.

Fusie

De medische staven van de drie ziekenhuizen besloten net als de ziekenhuisbesturen vorig voorjaar ook te fuseren. Volgens Chirurg Marco van Dam, voorzitter van het stafbestuur, was op alle drie de locaties een ruime meerderheid van de artsen voor fusie. Het bestuur bestaat uit zes leden, voornamelijk afkomstig uit de voormalige drie stafbesturen.

Concentratie en spreiding

De ziekenhuizen gaan de zorg over de drie locaties verdelen om te kunnen voldoen aan de volumenormen voor ingewikkelde operaties. Zorgverzekeraars en de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten eisen dat ziekenhuizen een minimum aantal operaties doen. De ZLM wil wel alle drie de ziekenhuizen volwaardige basiszorg blijven aanbieden. Het streven is daarom om op alle drie de locaties acute zorg te blijven aanbieden. In december 2013 besloten de drie ziekenhuizen 100 banen te schrappen. In 2014 moet ZLM 13 miljoen euro bezuinigen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.