Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer ziekenhuizen lieten dossiers door gevangen bewerken

Zeker zeven en mogelijk veertien Nederlandse ziekenhuizen hebben dossiers van hun patiënten laten bewerken door gevangenen in België. Die moesten de nietjes, paperclips, tabbladen en foto's weghalen, zodat de gegevens konden worden ingescand. Het programma Meldpunt van Omroep Max meldt dat dinsdagavond. Eerder berichtte het programma dat drie ziekenhuizen dit hadden laten doen.
gevangenen400.jpg

Het bewerken gebeurde, tot eind 2014, in een gevangenis in Leuven. Gedetineerden zeggen in de uitzending dat ze foto’s van verkrachte kinderen en van vrouwenborsten onder ogen kregen. Als het bewerken te veel moeite kostte, werden de medische gegevens gewoon uit de zaal gesmokkeld en weggegooid, aldus de oud-gevangene.

iGuana
Het bewerken gebeurde door het bedrijf iGuana. Dat zegt in een reactie dat de gevangenen ‘onder strikt toezicht’ werkten en dat ze dossiers niet konden bekijken, ‘nog los van het feit dat daar wegens het vereiste werktempo geen gelegenheid toe was’.

Opspraak
Het bedrijf iGuana was in januari ook in opspraak. Door een menselijke fout kwamen de gegevens van duizenden patiënten van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis op straat te liggen. Zo was te zien wie waar werd behandeld, maar niet wat er was geconstateerd of wat daaraan was gedaan. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.