Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamermeerderheid voor waarborgen pgb-Zvw

Redacteur Zorgvisie
Alleen de VVD is tegenstander van de extra waarborgen in de pgb-Zvw. De rest van de Tweede Kamer wil dat het pgb sterker wordt verankerd in de Zorgverzekeringswet. Dat bleek tijdens het debat dat gisteren in de Kamer werd gevoerd.
fotoalia

‘Volgens zorgverzekeraars is toiletgang planbaar. Kan de staatssecretaris aan de bestuurders van zorgverzekeraars vragen of zij een week lang hun toiletgang willen plannen?’ Met die vraag zet Renske Leijtjen (SP) de toon van het debat. Op de VVD na pleitten alle fracties gisteravond voor een sterkere verankering van het pgb in de Zvw, waarbij toegangscriteria worden vastgesteld, in een wet of in een algemene maatregel van bestuur. Zorgverzekeraars wijzen een pgb nog te vaak af, vinden vrijwel alle Kamerleden die aan het woord komen. Door de verschillen tussen de verzekeraars heeft bovendien niet iedereen gelijke toegang tot het pgb.

Toegangscriteria
Regeringspartners VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar in deze kwestie. ‘Misschien is het wel juist bij zorg aan je lijf, verpleging en verzorging belangrijk dat je er ook zelf over gaat. Het pgb is een ontzettend mooie manier waarop mensen zelf hun eigen zorg kunnen organiseren’, zegt Otwin van Dijk (PvdA). Zijn partij wil net als de andere partijen dat er duidelijk wordt vastgelegd wanneer mensen wel of niet in aanmerking komen voor een pgb. ‘Dat mag, of moet misschien zelfs wel, streng aan de voorkant. Je moet wel een pgb kunnen beheren. In de Wmo, Jeugdwet en Wlz zijn de toegangscriteria vastgelegd, het is logisch om dit ook in de Zorgverzekeringswet te doen.’

Zorgstelsel
De VVD maakt bezwaar tegen het vastleggen van waarborgen, vooral omdat het ingaat tegen het zorgstelsel, waarin verzekeraars de regie hebben. Die leidende rol moeten ze houden, vindt Sjoerd Potters (VVD). ‘Wij vinden het ontzettend belangrijk dat het pgb wordt verankerd in de Zorgverzekeringswet, maar ik wil niet dat we daarmee ons eigen stelsel kunnen ondergraven.’
Staatssecretaris van Rijn is het vooralsnog eens met de VVD. De Zorgverzekeringswet is volgens hem anders dan de andere wetten waarin pgb is opgenomen, vanwege de rol van de zorgverzekeraars. Hij raadt de Kamer aan om de praktijk af te wachten en als blijkt dat het niet goed gaat, extra waarborgen vast te leggen in de wet.
Het debat werd gisteravond geschorst en gaat binnenkort verder.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.