Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MeerGGZ maakt bezwaar tegen cao ggz

Redacteur Zorgvisie
MeerGGZ dient een bezwaar in tegen de cao dat is afgesproken voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Volgens het platform van ggz-aanbieders past deze overeenkomst niet bij hun organisaties. Het bezwaar is inmiddels ingediend bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Stop
Foto: Fotolia

Dat meldt MeerGGZ. Het platform vindt niet allen dat de cao niet past bij hun organisaties, maar ook dat het modernisering in de sector blokkeert en werknemers tekort doet. Het bezwaar wordt volgens MeerGGZ gedaan op juridische en praktische argumenten. Hoewel delen van de cao volgens de deelnemers aan het platform in orde zijn, roepen ze de minister toch op om af te zien van een algemeen bindende verklaring.

Bezwaar tegen cao ggz

Volgens MeerGGZ zit de financiering de geestelijke gezondheidszorg erg in de weg. ‘Wij juichen de introductie van inkoop en kwaliteitsfactoren door zorgverzekeraars zeker wel toe. Echter, ggz-organisaties die zich willen profileren, willen uitblinken op kwaliteit en ketenzorg, worden nu geblokkeerd door een inflexibele en centralistische cao’, zegt MeerGGZ-voorzitter Bert Bakker. ‘Heel concreet voorbeeld hiervan is dat patiënten in de avonden of in het weekend voor gesloten deuren staan omdat de bestaande onregelmatigheidstoeslag het aanbieden van zorg buiten kantooruren onaantrekkelijk maakt voor ondernemers.’

Ontschotting in ggz tegengaan met cao

De leden van het platform denken daarnaast dat de nieuwe cao het doorbreken van schotten in de ggz tegengaat. ‘Samenwerking met andere hulpverleners op wijk- en buurtniveau is de door de politiek gekozen richting voor de gezondheidszorg. De cao ggz ontmoedigt dit beleid en brengt organisaties in financiële problemen, met alle gevolgen van dien voor personeel en cliënten. De sector heeft een passend arbeidsvoorwaardenpakket nodig. MeerGGZ wil hier graag in voorzien, maar dan moet de minister ons wel de ruimte geven.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.