Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mega-fusie in zorg in handen van Vogelaar

De fusie tussen zorginstellingen Philadelphia en Evean en woningcorporatie Woonzorg Nederland staat op losse schroeven. De Tweede Kamer wil hier een stokje voor steken. Bij haar beslissing om de fusie goed te keuren, laat minister Ella Vogelaar (Wonen) deze wens zwaar meewegen.

Dat is de uitkomst van een debat over deze voorgenomen fusie. Het is de eerste keer dat een corporatie wil samengaan met zorginstellingen. Vogelaar zei dat ze bij haar beoordeling in principe dezelfde maatstaven wil hanteren als bij een fusie van woningbouwcorporaties. Het belang van de volkshuisvesting mag niet in de verdrukking komen van de zorgtaak van de nieuwe mega-instelling, vindt de minister. Hoe haar beslissing gaat uitvallen, wilde ze nog niet zeggen. Wel zei ze te vermoeden bij haar afweging op bezwaren tegen de fusie te stuiten. Zij heeft minimaal tot eind juni de tijd om te kijken of ze het ontstaan van de nieuwe organisatie kan goedkeuren. De nieuwe mega-instelling, die Espria gaat heten, zou 38.000 medewerkers krijgen, met 225.000 cliënten, meer dan duizend zorglocaties in 230 gemeenten en een omzet van 1,4 miljard euro.

Fusietoets

“Dit is niet meer de menselijke maat”, zegt CDA’er Jan de Vries, die het initiatief nam tot het debat. “Uit onderzoeken blijkt dat zeer grote instellingen niet doelmatiger gaan werken maar dat er wel meer bureaucratie ontstaat.” Vorige week stemde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na een eerder weigering alsnog in met de plannen van de drie fusiepartners. Nadat Woonzorg aangaf een deel van haar bezit te gaan verkopen, oordeelde de NMa dat de concurrentie in deze sector voldoende is veiliggesteld. De Tweede Kamer drong vorig jaar al een op een aparte fusietoets voor de zorg, omdat de beoordeling door de NMa daar te weinig op toegesneden zou zijn. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil kijken of hij de toetsing kan aanscherpen. (ANP)

Lees ook:

VGN verbaasd over ophef over monsterfusie

Kamer wil dat minister monsterfusie blokkeert

NMa en NZa zijn het oneens over megagusie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.