Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meldpunt verspilling in de zorg loopt storm

Mark van Dorresteijn
Een uur nadat minister Edith Schippers van VWS zaterdagavond het meldpunt verspilling in de zorg had geopend, waren er ruim 1300 meldingen gedaan op de website van het meldpunt. De minister gaf het startsein in het tv-programma Kassa van de VARA. Inmiddels staat de teller op 7856.
Meldpunt verspilling in de zorg loopt storm

Met het meldpunt wil Schippers inzicht krijgen in waar verspilling voorkomt en welke mogelijke oplossingen hiervoor te bedenken zijn. Voorbeelden zijn het onnodig verstrekken van medicijnen of hulpmiddelen, het verspillen van geld bij zorgverleningstrajecten of het uitvoeren van overbodige behandelingen.

Meldingen

Wie verspilling meldt, doet dat anoniem. De meldingen worden verdeeld over twee groepen: genees- en hulpmiddelen en langdurige zorg. In een later stadium komen daar geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuiszorg bij. Verschillende partijen in de zorg gaan zich over de meldingen ontfermen om met oplossingen te komen.

Verspilling

Het meldpunt is gericht op alle mensen die met de zorg te maken hebben, cliënten, patiënten, familieleden, mantelzorgers en zorgverleners. De betrokken bewindslieden Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn zullen de Tweede Kamer regelmatig informeren over de vorderingen om verspilling terug te dringen.

1 REACTIE

  1. Een zekere mate van fraude en vespilling is verbonden aan ieder systeem en moet waar mogelijk zeker worden aangepakt. Echter, er moet voor worden gewaakt dat een overmatige aandacht hiervoor een analyse naar de werkelijke oorzaak van de explosieve kostenstijging in de zorg, wordt nagelaten.
    Al voor de introductie van het marktgerichte DBC/DOT-declaratie systeem is van vele kanten gewaarschuwd voor een onbeheersbare kostenstijging dat door dit systeem zou worden veroorzaakt. Echte fraude is maar een fractie van de werkelijke oorzaak van de kostenstijging. Wie geinteresserd is in de meer feitelijke factoren van de kostenstijging in de zorg, verwijs naar twee artikelen over dit onderwerp:
    R.W.Kreis; ‘De verborgen kosten van ons zorgsysteem’. Medisch Contact 17 aug 2012, blz 1890-1892
    R.W.Kreis; Vastgoedkosten horen niet in DBC’s. Medisch Contact 21 maart 2013, blz 622-624
    Ben bereid deze manuscripten ook als pfd toe te sturen: rwkreis@zonnet.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.