Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Met Epic ga je deel uitmaken van een soort community’

Mario Gibbels
Het Amphia Ziekenhuis heeft onlangs als derde Nederlandse ziekenhuis gekozen voor het EPD van het Amerikaanse bedrijf Epic. Lily Heijnen, programmamanager EPD van het ziekenhuis, vertelt hoe Amphia tot deze keuze is gekomen.

Waarom Epic?

“Omdat het EPD van Epic rijk is aan funtionaliteit, zowel in de breedte als de diepte. Het pakket bevat veel functionaliteiten, zowel ter ondersteuning van de zorgprocessen als de workflow, en binnen elke functionaliteit is er ook nog eens heel veel mogelijk omdat het een heel flexibel en configureerbaar EPD is. Bovendien is het hergebruik van geregistreerde gegevens relatief eenvoudig omdat het een geïntegreerd systeem is. Nog een voordeel bij Epic is dat je kunt meeliften met de andere ziekenhuizen die ook met Epic werken. Dat zijn er zo’n 180 in de Verenigde Staten en nu dus drie in Nederland. Alles wat met behulp van Epic in die ziekenhuizen is en wordt ontwikkeld, daar kun jij als ziekenhuis gebruik van maken. Maar ook andersom, alles wat wij nog gaan ontwikkelen met Epic, daar kunnen die andere ziekenhuizen gebruik van maken. Je gaat eigenlijk deel uitmaken van een soort community.”

Hoe zag het selectietraject eruit?

“Niet afwijkend van selectietrajecten in andere ziekenhuizen, met een longlist, een shortlist, bezoekenen aan ziekenhuizen die al met Epic werken, enzovoorts. We hebben in ieder geval nadrukkelijk de medische staf en andere zorgverleners erbij betrokken zodat er draagvlak is voor deze keuze.”

Het contract is getekend. Hoe ziet de planning er nu verder uit?

“In het voorjaar van 2011 willen we de eerste fase van de implementatie af hebben: de vervanging van het ziekenhuisinformatiesysteem en de toevoeging van enkele nieuwe functionaliteiten. Dat is redelijk snel. We doen dat niet module voor module maar met een big bang. Vervolgens is het de planning dat eind 2012 alle specialismen en verpleegkundigen kunnen beschikken over een EPD. Dat is overigens ook een pre van Epic: hoe ze de implementatie aanpakken. Epic stelt zich daarbij echt op als een partner. Ik weet het, dat zeggen alle softwarebedrijven, maar het is ook wat wij horen van de andere ziekenhuizen die voor Epic hebben gekozen.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.