Michel van Schaik: ‘Patiënt schiet geen meter op met MSB’

Het medisch-specialistisch bedrijf is geboren om de belangen van vrijgevestigde medisch specialisten te dienen. Patiënten schieten er nog niets mee op, vindt Rabobankier Michel van Schaik. 'De MSB's moeten overcapaciteit in ziekenhuizen aanpakken en de zorg echt innoveren.'

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Michel van Schaik: ‘Patiënt schiet geen meter op met MSB’
Foto: © Rabobank

Wat is uw oordeel over het functioneren van de MSB’s?

‘Als je eerlijk bent, moet je toegeven dat de MSB’s zijn geboren uit opportunisme. Ze dienen om de financiële belangen van de vrijgevestigde medisch specialisten veilig te stellen. Met meerwaarde creëren voor patiënten heeft het weinig van doen. Onder grote tijdsdruk zijn ze eind 2014 uit de grond gestampt om maar vooral op tijd klaar te zijn voor de belastingdienst. Of ze uiteindelijk “fiscus-proof” zullen zijn, daarover hangt nog steeds onzekerheid boven de markt.’

Een jaar geleden waarschuwde u dat MSB’s ziekenhuizen onbestuurbaar zouden maken.

‘Het ontstaan van MSB’s betekent

13
417

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

13 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Beste heer van Schaik,
  Wat een beschamend stuk. Slecht onderbouwd. Uw diskwalificeert uwzelf en toont uitgebreide lacunes in uw kennis. Wij nodigen u van harte uit uw kennisniveau bij te spijkeren. De medische sector kent geen vertrouwenscrisis. Medisch specialisten nemen geen voorbeeld aan bankiers. Gelukkig niet. En de patiënt en u, ook als u ooit patiënt wordt, zal ons daar dankbaar voor zijn.

 3. Beste Michel, Ik heb niet één medisch specialist gesproken die blij was met de ontwikkelingen rondom de invoering van de integrale bekostiging. Wel geven allen te kennen dat onafhankelijkheid ten opzichte van het ziekenhuisbestuur gewenst is om kwaliteit voor de patiënt te kunnen waarborgen. Anders dan medisch specialisten stuurt een ziekenhuisbestuur op cijfers/geld. Dit zal je toch niet onbekend in de oren klinken?
  Overigens draagt het systeem waarbij met verzekeraars afspraken worden gemaakt over omzetplafonds ook niet bij aan innovatie in de sector! In mijn ogen richt je jouw pijlen op de verkeerde partij.
  Hartelijke groet,
  Mike Disseldorp
  Fiscaal Jurist bij Bilanx voor Medici

 4. MSB-en zijn geen noodzaak voor de medisch specialisten als het gaat om het behoud van de fiscale ondernemers status. Het gaat de politiek om de materiële machtspositie van de medisch specialisten binnen het ziekenhuis te verminderen (illusie kabinet en NVZ). Plaats te specialisten dus maar formeel juridisch buiten het ziekenhuis in eigen bedrijf. De samenwerkingsovereenkomsten zijn vervolgens een hele grote exoneratie clausule voor als het ziekenhuis slecht functioneert en slecht onderhandelt.
  Peter de Leede Hygieia Consultants

 5. Het feit dat banken geen schoon blazoen hebben maakt niet dat ze geen zaken meer aan de orde mogen stellen die mogelijk krom zijn. En de inkomensontwikkeling van maatschapspecialisten is mogelijk krom. Mogelijk zeer krom zelfs: volgens het CBS is hun gemiddelde inkomen in de periode 2001-2009 jaarlijks gestegen met maar liefst 8%: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3691-wm.htm.

 6. Tijd om met je voeten te stemmen bij de RABO / Achmea. Horen bij elkaar en verdienen samen miljarden in en aan de zorg.
  Zou goed zijn als er een verbod zou komen voor oud politici om bij een bank of verzekeraar te gaan werken of te adviseren. O ja over de LIBOR hoor je ze niet meer terwijl we jaren lang te veel betaald hebben en wij als burgers zijn nu eigenaar van ING ( geweest ) ABN en SNS. Waar is mijn bonus overigens ….

 7. Wederom een podium voor een bankier die Willens en wetens een beroepsgroep beschadigd. Felt is dat specialismen die trachten de zorg goedkoper en efficienter te maken bewust worden tegengewerkt door de directies omdat 90 % van de ziekenhuis rekening het Ziekenhuis toekomt. Medisch specialisten zitten vast in een systeem dat onder andere door de financieringsdrang van banken topzwaar is geworden. Dat komt door de onverantwoorde uitgaven door bestuurders ( die daar zelf niets van voelden !) maar met name ook van de op winst beluste banken die over de rug van de zorg sector heel erg veel geld hebben verdiend in de afgelopen 30 jaar. Het is tenslotte stuitend om te lezen dat een bankier de transformatie van de zorg regionaal als enig legitieme bestaansrecht ziet voor Medisch specialisten. Primair is het bestaansrecht van een ziekenhuis dat er Medisch specialisten zijn waarvoor patient een naar een ziekenhuis komt ! Het is, en zal nooit andersom worden.
  Hoe kunnen anders alle managers, apothekers, consultants, medical device companies , Advocaten en Anderen die nauwelijks of niet op de werkvloer van een ziekenhuis komen ooit hun door u , willens en wetens tegen een te hoge rente verstrekte hypotheek betalen.
  Gelukkig zijn er nog mensen die uw acquisitiestukje hierboven ondanks uw tranentrekkende wens dat u ons de fouten van uw eigen sector niet gunt, doorzien.

 8. Het Nederlandse ziekenhuissysteem biedt zorginstellingen de mogelijkheid veel bij het oude te laten. Reden: De klant wil het volledige pallet aan zorg. Ook al is er overcapaciteit. Mij dunkt een achterhaald standpunt. Maar hoe maak je dat zittende bestuurders en óók MSB's zodanig duidelijk dat ze gaan snijden en vernieuwen (portfolio aanpassen) tegelijkertijd. Het wordt tijd voor Schippers…

 9. Heerlijk weer zo'n vooringenomen stuk wat bijdraagt aan de publieke opinie over artsen als ' graaiers' en als mensen die uit zijn op zelfverrijking. Ik weet niet of u als bankier daadwerkelijk geen inzicht heeft in de financiering van de Nederlandse zorg en hoe de honoraria van medisch specialisten momenteel zijn gereguleerd. Meer consulten levert niet meer geld op maar juist een korting. U wordt nooit tegengesproken omdat artsen het lastig vinden zich in het openbaar te verdedigen: een zorgverlener hoort het liefst als een soort Florence Nightengale aan het werk te zijn. Uw bank heeft afgelopen jaren verdiend aan het vertrekken van financieringen en hypotheken aan deze beroepsgroep. Het zou u sieren als u zich wat minder polariserend uit zou laten en kennis zou nemen van de huidige afspraken en regels in deze sector

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.