Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenen ‘Waardigheid en trots’ toegevoegd contracteerruimte

De 110 miljoen euro die voor volgend jaar vrijkomt voor verpleeghuizen in kader van het VWS-programma ‘Waardigheid en trots’ is niet geoormerkt. Het geld wordt toegevoegd aan de algemene contracteerruimte en instellingen hoeven alleen aan cliëntenraden en ondernemingsraden verantwoording af te leggen over de uitgave ervan. Dit zegt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) tijdens het Algemeen Overleg over kwaliteit in de verpleeghuiszorg gisteren in de Tweede Kamer.
Miljoenen 'Waardigheid en trots' toegevoegd contracteerruimte

De discussie over kwaliteit van verpleeghuiszorg is nog lang niet klaar. De vergadering, die meerdere malen kort werd onderbroken door protest vanaf de publieke tribune, gaat vooral om geld en bureaucratie. De oppositie wil weten hoe het geld voor het kwaliteitsprogramma ‘Waardigheids en trots’ precies wordt uitgegeven. Met name SP en PVV willen meer personeel inzetten in verpleeghuizen. De staatssecretaris belooft dat er een ‘bezettingsnorm’ komt. Hierop kunnen instellingen baseren hoe groot hun personeelsformatie ongeveer moet zijn. Van Rijn: ‘Het gaat hier om een richtlijn en geen verplichting. De personeelsformatie is niet het knopje waar je aan kunt draaien om de kwaliteit te verbeteren. Verzorgingshuizen die langzaam zijn doorgegroeid naar verpleeghuizen hebben vooral meer deskundig personeel nodig in plaats van puur meer handen.’

Op vragen van de CDA-fractie gaat Van Rijn in op de besteding van het extra budget volgend jaar. ‘Ik wil juist niet dat er veel geld aan  controle van zorgleefplannen en activiteitenplannen verloren gaat. Dat is de reden dat ik het budget vrij aan de contracteerruimte heb toegevoegd en zorgkantoren hier bijvoorbeeld niet nog eens een controle over hoeven uit te voeren.’

Bezuingingen 2017

De voorgenomen bezuiniging voor 2017 van 2,8 procent op het totale Wlz-budget kwam ook ter sprake. Deze bezuiniging gaat vooralsnog gewoon door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.