Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Miljoenenboete Achmea na administratieve fouten

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft Achmea een boete van 3,6 miljoen opgelegd voor fouten in de financiële verantwoording. De fouten zijn gemaakt door Achmea-onderdelen Zilveren Kruis, Interpolis, OZF, Avero en Agis.
Miljoenenboete Achmea na administratieve fouten

De NZa constateerde in totaal voor 511 miljoen euro aan fouten in de financiële verantwoording van deze vijf verzekeraars over het jaar 2011. Inmiddels zijn de fouten op verzoek van de NZa  gecorrigeerd en hebben de verzekeraars intern maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Rubriceringsfouten

Het gaat om rubriceringsfouten die zowel financiële voordelen als financiële nadelen opleverden voor de verzekeraars. De verzekeraars namen bijvoorbeeld in hun verantwoording op wat ze aan budget hadden afgesproken met de ziekenhuizen, terwijl ze alleen mogen noteren wat er aan daadwerkelijk ingediende declaraties vergoed is, dit kan meer of minder zijn dan de afspraken die zij maakten met de ziekenhuizen.  Al eerder maakten deze verzekeraars soortgelijke fouten en kregen hiervoor waarschuwingen van de NZa. Voor de fouten in de financiële verantwoording over het jaar 2011 legt de zorgautoriteit de verzekeraars nu een boete op van in totaal 3,6 miljoen euro.

Risicoverevening

Een correcte administratie en rubricering van de declaraties door verzekeraars is noodzakelijk omdat verzekeraars voor verzekerden met hoge zorgkosten onderling geld verdelen via een waarborgfonds. Deze zogenoemde risicoverevening zorgt ervoor dat er geen financieel voor- of nadeel is om verzekerden met veel of weinig zorgkosten toe te laten tot de basisverzekering.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.