Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Minder fouten door actueel medicatieoverzicht bij spoedopnames

Mark van Dorresteijn
Het aantal medicatiefouten bij spoedopnames van patiënten van 65 jaar en ouder in ziekenhuizen, kan met tachtig procent gereduceerd worden. Dat is mogelijk door binnen 24 uur na spoedopname een actueel medicatieoverzicht beschikbaar te hebben.
Minder fouten door actueel medicatieoverzicht bij spoedopnames

De mogelijke reductie van medicatiefouten blijkt uit de eerste resultaten na invoering van het ‘internationale standaardprotocol medicatieverificatie’ in zes Nederlandse ziekenhuizen. De invoering van dit protocol valt onder het project High 5’s (veilige medicatieoverdracht bij spoedopnames). Voor de groep patiënten van 65 jaar en ouder is gekozen omdat dit de meest complexe patiënten zijn met betrekking tot medicatie.

Onjuistheden medicatieoverzicht

Uit een nulmeting bleek dat bij ruim de helft van de patiënten bij spoedopname een of meerdere onjuistheden in het medicatieoverzicht staan. De invoering van het protocol laat zien dat het aantal medicatiefouten binnen een tot vijf maanden drastisch en blijvend verminderd kan worden door binnen 24 uur een actueel overzicht beschikbaar te hebben. Een van de meest effectieve methodes blijkt een gesprek over het gebruik van de thuismedicatie tussen de patiënt en een apothekersassistent. Daarnaast vergelijkt de apothekersassistent de medicatielijst van de openbare apotheek met de voorgeschreven medicatie in het ziekenhuis.

Uitbreiding project

In de zes ziekenhuizen wordt de toepassing van het protocol momenteel uitgebreid naar alle (spoed)opnames, interne transfers en ontslag. Daarnaast wordt het protocol ook ingevoerd bij vijf andere ziekenhuizen, die eveneens deel uitmaken van het project High 5’s. In mei 2011 start het CBO de tweede ronde; dan kunnen andere ziekenhuizen deelnemen aan dit traject. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Helft minder medicatiefouten door gebruik barcodes

Apotheek umc Maastricht voorkomt medicatiefouten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.