Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder ontslagen onder directeuren

In de eerste helft van 2009 zijn er 20 zorgdirecteuren ontslagen. In 2008 waren dat er nog 43. Dat blijkt uit cijfers van de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg NVZD.
Minder ontslagen onder directeuren

Ziekenhuisdirecteuren maken de grootste kans op ontslag. Van de twintig zijn er zes werkzaam in een ziekenhuis. Acht zijn afkomstig uit de veel grotere sector verpleging en verzorging, drie uit de ggz, drie uit de jeugdzorg en één is onbekend. “Het is een rustig jaar”, nuanceert NVZD-directeur Jan Aghina. De ontslagen directeuren zijn gemiddeld 2,8 jaar in functie.

Harde raden van toezicht

In 2009 waren in dezelfde periode al 43 directeuren de laan uit gestuurd. Over heel 2008 kwam de teller uit op ruim 80. In 2007 werden er 32 directeuren ontslagen. Het jaar 2008 lijkt daarmee een uitschieter te zijn geweest. Dat komt volgens Aghina doordat raden van toezicht in 2008 strenger zijn geworden na enkele incidenten. “We zien duidelijk een ander soort governance ontstaan. Door de druk van aansprakelijkheid treden raden van toezicht soms hard op. Dat is overigens niet altijd terecht.”

Ontslaggolf directeuren

Jan Moen, hoogleraar management en organisatie in de gezondheidszorg, wijt de ontslaggolf in 2008 aan de problemen rond de Wmo in de thuiszorg en conflicten in ziekenhuizen tussen medische staven en bestuurders over besteding van geld. Maar in veruit de meeste gevallen heeft ontslag te maken met de stijl van leiderschap. Daarover reflecteren directeuren veel te weinig, vindt Moen. Hij pleit voor ‘kleedkamergesprekken’, zoals voetballers na een verloren wedstrijd elkaar onomwonden de waarheid zeggen over wat er mis ging. Het grootste risico op ontslag lopen directeuren die net begonnen zijn en directeuren die langer dan tien jaar op een plek zitten. “Dat is te lang. Die denken dat ze het hele proces beheersen en krijgen blinde vlekken voor de organisatie en de raad van toezicht. Daarop worden ze afgerekend.”

Zorgdirecteuren

Volgens Moen ligt het werkelijke aantal ontslagen overigens veel hoger. Elk jaar worden er ongeveer honderd directeuren ontslagen. Veel komen echter niet in de publiciteit. Er worden dan bijvoorbeeld afspraken gemaakt om binnen een bepaalde periode terug te treden. Moen hoort de ontslagen wel via zijn netwerk. “Dat aantal is vergeleken met het bedrijfsleven eigenlijk helemaal niet zo hoog. Daar heeft vier op de tien directeuren in zijn loopbaan met ontslag te maken.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bestuurders stemmen voor salariscode NVZD

Vakbond vindt NVZD-code onacceptabel

‘Ziekenhuisbestuur verdient meer onder zwak toezicht’

Ontslaggolf onder zorgbestuurders

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.