Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder zwangeren plotsklaps naar ziekenhuis

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het aantal vrouwen dat als gevolg van complicaties tijdens de bevalling halsoverkop naar het ziekenhuis gaat, is de afgelopen vijf jaar fors afgenomen. Dat blijkt uit een analyse door het Centraal Bureau voor de Statistiek op verzoek van dagblad Trouw.
baby_Fotolia_103008909_Subscription_450.jpg
Fotolia

In de jaren 2014-2015 ging gemiddeld 6,4 procent van de vrouwen op het laatste moment onbedoeld naar het ziekenhuis als gevolg van een complicatie. In 2010-2011 was dat nog 13,0 procent. De absolute aantallen daalden van zo’n 16.000 naar 7800 ‘last-minute-tripjes’, schrijft Trouw.

Minder bevallingen thuis
De Nederlandse Vereniging van Gynaecologen is positief verrast. Het dalende aantal kan mogelijk helpen om de babysterfte in Nederland omlaag te brengen. Als vrouwen tijdens de bevalling toch naar het ziekenhuis moeten, leidt dat vermoedelijk tot hoge babysterfte. Het aantal thuisbevallingen daalde tussen 2010 en 2015 met 30 procent. In 2010 beviel 20 procent van de zwangeren nog thuis. In 2014 was dat gedaald baar 13,3 procent. (ANP)

1 REACTIE

 1. Als het aantal thuisbevallingen naar nul gaat, zal het aantal zwangeren dat plotsklaps naar het ziekenhuis moet wegens complicaties tijdens de bevalling ook naar nul dalen.
  Wat is de boodschap?
  Niet meer thuis bevallen?
  Ik begrijp dat de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen blij verrast is met deze cijfers.
  E.A. Braam,
  chirurg n.p.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.