Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Bruins sterk voorstander van prestatiecontracten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
VWS-minister Bruno Bruins is positief over de uitkomstcontracten die zorgverzekeraar Menzis heeft gesloten met een aantal hartcentra. Hij heeft dat de Tweede Kamer laten weten.
Evean
Foto: VWS

Bruins schrijft: ‘Voor kwaliteitsverbetering in de zorg is onderlinge vergelijking en daarmee deelname van alle zorgaanbieders aan de kwaliteitsregistraties –zoals de NHR- van essentieel belang. Dit type contracten kan hieraan een belangrijke extra bijdrage leveren.’

Meerjarencontracten

Het meerjarige contract dat Menzis heeft gesloten, is gebaseerd op waardegericht inkopen en heeft betrekking op dotterbehandelingen en bypassoperaties. Deelnemende ziekenhuizen zijn: het AMC, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, HagaZiekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden, Tergooi, UMCG, Medisch Spectrum Twente, OLVG en St. Antonius Ziekenhuis. Alle tien ziekenhuizen zullen verbeterprojecten starten en hun uitkomsten met elkaar vergelijken. Zij doen dit in samenwerking met de Nederlandse Hartregistratie.

Value based health care

Menzis beloont goede uitkomsten van zorg en beoordeelt of de voor de patiënt belangrijkste uitkomsten gunstiger, minder gunstig of gelijk zijn aan de voorspelde uitkomsten op grond van patiëntkenmerken. Er wordt gekeken overleving, complicaties, heroperaties en kwaliteit van leven. Zijn de uitkomsten gunstiger dan verwacht dan wordt het ziekenhuis beloond, als ze beneden verwachting blijven, dan betaalt het ziekenhuis een bepaald bedrag aan Menzis terug.

Kwaliteitsindicatoren

In het model vindt een weging plaats van de indicatoren, waarbij overleving het zwaarst weegt. Heroperaties die bijdragen aan betere overleving worden op die manier alsnog beloond. Omdat het model nieuw is en de effecten ervan nog niet exact zijn in te schatten, is de financiële impact per ziekenhuis bij aanvang van het contract nog heel beperkt.

Risicoselectie

Bruins benadrukt het belangrijk te vinden het proces nauwlettend te blijven volgen. Hij wil dat patiënten worden betrokken bij de monitoring en evaluatie. Risicoselectie is daarbij een belangrijk aandachtspunt. In het model kunnen indien nodig aanvullende maatregelen worden getroffen, bijvoorbeeld door bepaalde patiëntgroepen uit te sluiten. Bruins spreekt met de NHR af dat hij regelmatig op de hoogte wordt gesteld.

Uitkomsten van zorg

Vorig jaar is Menzis ook begonnen met het op deze wijze inkopen van heup- en knievervangingen en het behandelen van staar. Daarnaast gaat Menzis nieuwe waardegerichte afspraken maken voor het jaar 2019 rond het behandelen van reuma, borstkanker en de laatste fase van nierfalen.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.