Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie van VWS: ‘Eerste hulp bij preventie’

Redacteur Zorgvisie
Nederland moet worden ‘ontzorgd’, er moet meer aandacht komen voor preventie voor risicogroepen. Om dat te doen roept het ministerie van VWS ‘eerste hulp bij preventie’ in het leven. Dat schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
EersteHulp400.jpg
Fotolia.

Het team dat de eerste hulp bij preventie gaat onderzoeken, bestaat uit preventiedeskundigen die onder leiding van het ministerie te werk zullen gaan. Het ministerie hoopt dat daarmee samenwerking tussen verschillende partijen kan worden bereikt, zodat problemen bij mensen met een groter risico op een chronische ziekte kunnen worden voorkomen. ‘Zorgverzekeraars en gemeenten hebben ieder hun eigen verantwoordelijkheid voor preventie. Een combinatie van interventies vanuit diverse domeinen (zorg, welzijn, sport, onderwijs) is voor risicogroepen essentieel’, schrijven Schippers en Van Rijn. Onder de risicogroepen vallen onder meer kwetsbare ouderen, mensen met overgewicht en mensen met psychische problemen.

Preventie stimuleren
De samenwerking tussen al deze domeinen verloopt niet altijd soepel, stelt het ministerie. ‘Gemeenten en zorgverzekeraars/Wlz-uitvoerders weten niet precies wat ze van elkaar mogen en kunnen verwachten en hoe ze hun verantwoordelijkheden bij preventie precies kunnen invullen’, staat in de brief. Daarom worden de partijen gestimuleerd om zich op preventie te richten, worden zogenoemde ‘preventiecoalities’ gefaciliteerd en komt er dus eerste hulp bij preventie. Dit laatste bestaat uit een digitaal loket waar de partijen terecht kunnen en een preventieteam dat gemeenten en zorgverzekeraars ondersteunt bij het oprichten van preventieactiviteiten. Over drie jaar zal worden gekeken of de maatregelen effect hebben gehad.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.