Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ministerie werkt prijsverlaging medicijnen tegen’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen vijf jaar stelselmatig een verlaging van de geneesmiddelenprijzen tegengewerkt.
'Ministerie werkt prijsverlaging medicijnen tegen'
Foto: Foto: Lex van Lieshout/ANP

Deze beschuldiging heeft deskundige Julius van Dam donderdag geuit tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de prijsvorming van geneesmiddelen.

Stoppen van preferentiebeleid

Van Dam, die betrokken is geweest bij het preferentiebeleid van zorgverzekeraar Menzis, zegt dat de Directie Geneesmiddelen van het ministerie druk heeft uitgeoefend op de zorgverzekeraars VGZ en Menzis om het preferentiebeleid niet uit te rollen. ‘GMT heeft druk uitgeoefend om het preferentiebeleid te stoppen,’ zegt Van Dam die tegenwoordig werkzaam is als zelfstandig adviseur. Deze kritiek is opmerkelijk omdat het preferentiebeleid de afgelopen jaren heeft geleid tot een besparing op de geneesmiddelenuitgaven van meer dan 1 miljard euro. Ook zou volgens Van Dam het ministerie een herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem hebben tegengewerkt evenals een aanscherping van de Wet Geneesmiddelenprijzen. Hierdoor zou in ieder geval 250 miljoen euro aan besparingen blijven liggen. Michel Dutree, directeur van brancheorganisatie Nefarma (farmaceutische industrie) stelt in een reactie hierop desgevraagd dat een herberekening van het GVS achterhaald is: ‘Dat levert alleen bestuurlijke drukte op.’

Duur

De Tweede Kamer heeft geprobeerd met de hoorzitting duidelijkheid te krijgen over recente ontwikkelingen bij de verstrekking van geneesmiddelen en de prijzen van weesgeneesmiddelen. ‘Waarom zijn uw medicijnen zo duur? Daar krijgen we de meeste mails over,’ vroeg VVD-Kamerlid Anne Mulder aan algemeen directeur Bert de Jong van fabrikant Genzyme. Deze stelt dat zijn bedrijf de ontwikkelingskosten moet terugverdienen en dat de productiekosten hoog zijn: ‘De markt is klein. In Nederland gaat het om kleine aantallen patiënten: vijftien mensen met de ziekte van Fabry en ruim honderd mensen met de ziekte van Pompe’.

Innovatieve medicijnen

Veel experts zijn het erover eens dat een indicatie als weesgeneesmiddel een prijsopdrijvend effect heeft. Een Europese prijs en prijsplafonds per patiënt kunnen prijsverlagend werken. In het algemeen zijn er grote zorgen over de prijsstijgingen van nieuwe innovatieve medicijnen. ‘Die slaan een gat in mijn begroting van €9 miljoen, waar gaat dat naar toe? Straks wordt het €20 miljoen of €30 miljoen’, aldus bestuursvoorzitter Hans Büller van Erasmus MC, het grootste ziekenhuis van ons land.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.