Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minutenregistratie voor pgb verdwijnt

Mark van Dorresteijn
Pgb-houders binnen de Wet langdurige zorg hebben binnenkort geen last meer van zorgregistratie per vijf minuten. CZ en Achmea vroegen daarom, maar volgens Van Rijn, Per Saldo en Zorgverzekeraars Nederland levert dat onwenselijke situaties op.
Minutenregistratie voor pgb verdwijnt
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Voor de vaststelling van de hoogte van het pgb verpleging en verzorging bij Achmea en CZ wordt met declaraties van vijf minuten gerekend, stellen Mona Keijzer (CDA) en Hanke Bruins Slot (CDA) vast. Zij vragen Van Rijn hoe wenselijk dit is. Hij geeft aan dat met ZN en Per Saldo is besproken hoe deze vorm van declareren in de praktijk werkt en of hier een oplossing voor is.

AWBZ-werkwijze

Van Rijn licht toe dat alle zorgverzekeraars deze wijze van declareren gaan aanpassen zodat pgb-houders declaraties kunnen gaan indienen op een manier die vergelijkbaar is met de werkwijze onder de AWBZ. Bij sommige zorgverzekeraars is de wijziging direct doorgevoerd, andere hebben enige tijd nodig om dit in hun administratie te verwerken. Zij zullen zo spoedig mogelijk hun declaratieformulieren aanpassen. Tot die tijd kunnen verzekerden declaraties indienen op de door de zorgverzekeraar aangegeven wijze.

Oorzaak minutenregistratie

De minutenregistratie komt voort uit regelgeving van de NZa. Daarin staat dat directe zorglevering plaats kan vinden via de prestaties verpleging en verzorging. De tarieven voor deze prestaties worden met een eenheid per uur vastgelegd. Indien slechts een deel van een uur zorg wordt geleverd aan een patiënt wordt het in rekening te brengen aantal eenheden naar evenredigheid berekend. Voor de afronding van het aantal wordt uitgegaan van een schriftelijke overeenkomst tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar. Indien de schriftelijke overeenkomst ontbreekt wordt afgerond naar het dichtstbijzijnde veelvoud van vijf minuten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.