Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monique van Dijk wordt hoogleraar Verplegingswetenschap

Redacteur Zorgvisie
Monique van Dijk wordt hoogleraar Verplegingswetenschap bij het Erasmus MC. Ze wordt op 1 juni benoemd in haar nieuwe functie.
Monique_van_Dijk-220.jpg
Foto: Monique van Dijk/Erasmus MC

Van Dijk is verpleegkundige, pijnexpert en psycholoog en hoopt dat er meer positieve aandacht komt voor verpleegkunde, schrijft het Erasmus MC in een persbericht. ‘Ik kan me niet heugen dat ik een documentaire over het vak zag, terwijl dat zich sterk ontwikkeld heeft. Ook een belangrijk punt is dat er zo weinig mannen en mensen uit andere culturen voor de verpleegkunde kiezen’, stelt Van Dijk.

Plannen als hoogleraar
De hoogleraar wil zich daarnaast richten op het belang van observatie en de rol van data. ‘Artsen en onderzoekers houden van cijfers. Harde data zijn inderdaad belangrijk, maar moet alles objectief meetbaar zijn? Als je je patiënt of collega observeert kom je ook heel veel te weten. Wat valt bijvoorbeeld op aan het gedrag van een ziek kind? Wijst het op pijn of juist niet?’ Ook wil ze het verpleegkundig onderzoek verder stimuleren en pleit ze voor een gezamenlijke onderzoeksgroep waarin professionals uit verschillende vakgebieden samen onderzoek doen. Tot slot denkt Van Dijk dat verpleegkundigen nu nog te bescheiden zijn. ‘We zijn nog niet zo gewend de lead te nemen. Bescheidenheid is mooi, maar in het medische bolwerk dat veel zorginstellingen zijn geworden, mag je ook het voortouw nemen. Dat ik tot hoogleraar ben benoemd zal daarbij hopelijk helpen.’

Dossier Personalia In het dossier personalia volgt Zorgvisie alle wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht van zorginstellingen en gerelateerde organisaties. Daarnaast ook meldingen van prijzen, belangrijke prestaties en koninklijke onderscheidingen. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.