Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MRSA-richtlijn versoepeld

De Werkgroep Infectiepreventie (WIP) gaat de richtlijn MRSA versoepelen. Dat meldt vakblad Nursing op haar site. De preventieve isolatie van MRSA-patiënten in afwachting van de testuitslag wordt onder bepaalde voorwaarden afgeschaft.
MRSA-richtlijn versoepeld

Ook worden alle MRSA-voorschriften op poliklinieken minder streng. Dat heeft Thea Daha, adviseur infectiepreventie verbonden aan de Werkgroep Infectiepreventie gezegd in een vraaggesprek met Nursing. Het interview met Daha wordt gepubliceerd in het januarinummer van Nursing.

Isolatie

De richtlijn zal in het voorjaar van 2011 verschijnen. De belangrijkste wijziging is het afschaffen van de preventieve isolatie van patiënten in afwachting van de uitslag van de MRSA-test. Nu worden patiënten met een hoog risico op een MRSA-besmetting in strikte isolatie verpleegd. Dit zijn bijvoorbeeld patiënten die in het buitenland een operatie hebben ondergaan. Zij kunnen straks op een gewone verpleegafdeling liggen, tussen andere patiënten. Omdat er nu sneltests zijn die een eventuele MRSA-besmetting binnen enkele uren kunnen aantonen, kan het beleid minder streng worden.

MRSA-bleid

Voorwaarden voor het nieuwe MRSA-beleid zijn dat de resultaten van de MRSA-testen binnen 24 uur bekend zijn en dat het ziekenhuispersoneel nauwkeurig de basishygiënevoorschriften opvolgt. In het weekend blijft wel het ‘oude’ beleid gelden, omdat de sneltests dan niet beschikbaar zijn. Van vrijdagmiddag tot zondagavond zullen ziekenhuizen dus nog altijd patiënten met een verhoogd risico op MRSA direct na aankomst in strikte isolatie moeten verplegen tot de resultaten van de test bekend zijn.

Standaard screening

Ook de voorschriften in poliklinieken, waar veel patiënten in en uit lopen, worden minder streng. Daar zijn de standaardscreeningen straks van de baan. De afschaffing van de standaardscreening op MRSA geldt ook voor hoogrisicopatiënten die recentelijk in het buitenland zijn geopereerd. Zij worden alleen nog op MRSA getest als ze invasief onderzoek moeten ondergaan of in het buitenland behandeld zijn voor open wonden. Lees het hele artikel (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘MRSA-beleid ziekenhuizen kan veel soepeler’

Opnamestop bij oncologie in VUmc wegens MRSA

Onderzoekers gaan strijd aan met agressievere MRSA

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.