Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘MRSA verspreidt zich niet buiten ziekenhuizen’

Annelies Vermeulen
De ziekenhuisbacterie MRSA heeft zich zo sterk aangepast aan het ziekenhuis dat hij er buiten moeilijker kan leven. Dat is een van de conclusies van een Europees onderzoek geleid door het UMC Utrecht.
'MRSA verspreidt zich niet buiten ziekenhuizen'

De MRSA-stam die in ziekenhuizen voorkomt heeft zich aangepast aan het ziekenhuis, blijkt uit het Europese onderzoek. De bacterie is bestand tegen meerdere antibiotica, maar groeit daardoor langzamer. Het betekent dat de bacterie moeilijk te bestrijden is in het ziekenhuis, maar dat hij zich daarbuiten nauwelijks verspreidt.

MRSA in ziekenhuizen

“Het lijkt erop dat we MRSA in Nederlandse ziekenhuizen goed in de hand hebben”, zegt microbioloog Ad Fluit die het onderzoek leidde. “Maar de bacterie is genetisch flexibel en kan zich makkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden.” MRSA blijft volgens Fluit een risico. “Een oplossing bestaat nog niet, maar isolatie van patiënten in ziekenhuizen en terughoudend omgaan met antibiotica is de enige manier om de bacterie binnen de perken te houden.”

Onderzoek

Het UMC Utrecht voerde het onderzoek uit in samenwerking met acht Europese onderzoeksgroepen, onder andere van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. De Europese Unie financierde het CONCORD-project. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Opnamestop afdeling Jeroen Bosch wegens MRSA

Rijnstate weet MRSA-epidemie te stoppen

Afdelingen Westfriesgasthuis weer open na MRSA

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.