Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MST: ‘Huidig wondzorgbeleid vraagt om problemen’

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De Nederlandse wondzorg kent veel knelpunten door gebrek aan kennis, kunde en samenwerking. ‘Dat moet en kan anders’, zegt Robbert Meerwaldt, vaatchirurg in het MST Wond Expertise Centrum (WEC) en voorzitter van de landelijke werkgroep die een nieuwe kwaliteitsstandaard heeft ontworpen.
MST wondzorg
Foto: MST

Patiënten met een slecht genezende wond hebben last van het huidige wondzorgbeleid, waardoor ze naar diverse zorgverleners worden doorverwezen. ‘Dat komt doordat de eerste- en tweedelijnszorg afwijkende methodes hanteren; er is geen continuüm in het behandeltraject’, legt  Robbert Meerwaldt uit. ‘Bovendien kost deze inefficiënte methode bakken met geld.’

Wondzorg uniform organiseren

Twee procent van de Nederlanders heeft een wond die een lange tijd open is. Dit zal door de vergrijzing en het toenemende aantal patiënten met vaat- en suikerziekte alleen maar toenemen, vreest Meerwaldt. ‘Het is daarom essentieel om wondzorg uniform te organiseren. Zowel binnen als buiten het ziekenhuis.’

Wondzorg kent momenteel een aantal knelpunten. Zo is er geen uniforme kwaliteitsstandaard voor eerste- en tweedelijnszorgverleners en is er gebrek aan kunde en samenwerking. ‘Nu is vaak onduidelijk wie de regie heeft. Het huidige beleid vraagt om problemen.’ Daarom heeft Meerwaldt samen met zijn collega’s een nieuwe kwaliteitsstandaard ontworpen voor wondzorg. ‘We hebben de handschoen opgepakt om eerste- en tweedelijnswondzorg te verenigingen.’

MST loopt voor op andere ziekenhuizen

MST loopt met deze multidisciplinaire ketenzorg voor op andere ziekenhuizen. ‘Zo willen wij de cirkel doorbreken.’ Het ziekenhuis heeft binnen het Wond Expertise Centrum (WEC) kennis en ervaring van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, vaatchirurgen, dermatologen en plastisch chirurgen gebundeld om wondzorg te verbeteren en tot een snellere diagnostiek te komen. ‘Hierbij is samenwerking met zorgverleners buiten de ziekenhuismuren van belang.’

Daarom werken de verschillende specialisten in het MST nauw samen met huisartsen en thuiszorg. ‘Deze aanpak is uniek, doordat wij één team vormen dat één werkwijze hanteert binnen de eerste- en tweedelijnszorg.’ MST werkt in een integraal netwerk samen met Zorgschakel Enschede, Carintreggeland en huisartsen.

Zorg op de juiste plaats

De nieuwe werkwijze werpt zijn vruchten af, aldus de artsen van het WEC. Zij constateren dat wonden sneller genezen en patiënten sneller mobiel zijn. ‘Bovendien besparen we aanzienlijk veel zorgkosten, doordat een patiënt minder vaak complicaties oploopt en minder lang verbandmateriaal gebruikt.’ Uit een voorzichtige raming van Excen in het rapport Innovatie Complexe wondzorg, dat in opdracht van de NZa is uitgevoerd, kan een effectief beleid tot een besparing van zo’n 1300 euro per patiënt leiden.

Het wondzorgbeleid binnen het ziekenhuis leidt ook tot een overheveling van tweede- naar eerstelijnszorg. ‘Noem het een verschuiving van gepaste zorg op de juiste plaats’, zegt Meerwaldt. ‘Door onze uniforme werkwijze kan ik een patiënt na een operatie met een gerust hart doorverwijzen naar de eerstelijn voor wondzorg.’ Via e-healthtoepassingen kan de specialist op een laagdrempelige manier thuis met een patiënt meekijken.

Kwaliteitsstandaard wondzorg

Als voorzitter van de landelijke werkgroep heeft Meerwaldt met zijn collega’s een blauwdruk van een nieuwe kwaliteitsstandaard voor wondzorg geschreven. Op 1 mei wordt deze ter autorisatie aan de beroepsverenigingen voorgelegd. Vanaf medio juni kunnen zorgaanbieders de kwaliteitsstandaard implementeren en volgen er gesprekken over de financiering met zorgverzekeraars. Het Medisch Spectrum Twente is met Menzis in gesprek om de bijbehorende kostenbesparing van de uniforme kwaliteitsstandaard in kaart te brengen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.