Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Muzieksessies moeten mensen met dementie activeren

Redacteur Zorgvisie
Het geheugen van ouderen met dementie activeren en ze weer in contact brengen met andere mensen. Dat is wat zorgorganisatie Sutfene wil bereiken door muzieksessies te organiseren voor cliënten van de psychogeriatrische afdelingen.
Dementie-iStock-400.jpg
Foto: iStock

De afgelopen weken kwam er daarom een muziekagoog langs op de locaties in Zutphen, Lochem en Brummen, die zelf gitaar speelde en zong en op die manier contact probeerde te leggen met de ouderen. De cliënten mochten zelf ook instrumenten bespelen, maar konden ook meeklappen of zingen.  Ook naasten, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers deden mee aan het project, laat Sutfene in een persbericht weten. Dit omdat het voor hen ook interessant kan zijn om te zien wat muziek met een cliënt doet.

Effecten muzieksessies
De muzieksessies hadden niet op elke cliënt elke keer hetzelfde effect, schrijft Sutfene. De medewerkers zagen dat sommige bewoners die in het dagelijks leven een erg slecht geheugen hebben, teksten van liedjes nog zo mee konden zingen. Bij sommige cliënten was er sprake van herkenning, terwijl andere er juist emotioneel van werden, stilvielen of zich onrustig gingen gedragen. Medewerkers en begeleiders van de cliënten zijn enthousiast geworden over het project en hebben aan de organisatie gevraagd te onderzoeken of er meer kan worden gedaan met muziek, geluiden en klank.   

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.