Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nauwelijks betere of goedkopere zorg door EPD

Mario Gibbels
In Amerika is de vraag wat het gebruik van EPD’s oplevert bijzonder relevant nu president Obama de dossiers als speerpunt in zijn medische hervormingen ziet. Het antwoord: de kosten en kwaliteit van de zorg verbeteren maar marginaal.

De New York Times bericht over grootschalig onderzoek dat door de Harvard School of Public Health gedaan is naar de EPD’s. Drieduizend ziekenhuizen die in verschillende mate gebruikmaken van EPD’s werden doorgelicht. De ziekenhuizen werden ingedeeld in drie groepen: met geavanceerde EPD-systemen, met basis EPD-tools, of helemaal zonder EPD.

Onder de loep

Onder andere de duur van verblijf in het ziekenhuis werd onder de loep genomen. In ziekenhuizen met een geavanceerd EPD was dat gemiddeld 5.5 dagen. In de ziekenhuizen met minder goede EPD’s of zelfs zonder elektronische dossiervorming ligt dat op 5.7 dagen. In hoeverre ziekenhuizen voldoen aan landelijke standaarden bij de behandeling van hartfalen werd ook onderzocht. Van meest tot minst geavanceerd scoren de ziekenhuizen 87,8 procent, 86,7 procent en 85,9 procent.

Probleem zit hem in het gebruik

Vergelijkbare resultaten bleken uit onderzoek naar de behandeling van longontstekingen. Het onderzoek toont volgens de New York Times dan ook aan dat de implementatie van EPD’s niet per definitie leidt tot betere zorg en lagere kosten. Onderzoeker Jha: “De verschillen waar heel, heel erg marginaal”. Het probleem zit hem vooral in de manier waarop de EPD’s worden gebruikt. De oplossing is EPD’s zo effectief mogelijk te gebruiken, de staat moet daar volgens sommige experts bij gaan helpen. Updated 17 november. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.