Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse alliantie brengt vbhc naar Braziliaanse ziekenhuizen

Anouk Brinkman
Dutch value-based healthcare creators, een alliantie van Nederlandse data- en ict-organisaties en de wetenschap, begeleidt Braziliaanse ziekenhuizen bij de implementatie van value based healthcare. Het consortium maakt op verzoek een blauwdruk van de Braziliaanse gezondheidszorg van de toekomst.
Dutch value-based healthcare creators wil Nederland als koploper op het gebied van VBHC internationaal op de kaart wil zetten.

Dutch value-based healthcare creators is een samenwerkingsverband tussen De Praktijk Index, Value2Health en Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) dat Nederland als koploper op het gebied van value based healthcare (vbhc) internationaal op de kaart wil zetten. Het eerste verzoek tot samenwerking komt uit Brazilië, waar de alliantie voor een keten van ziekenhuizen een blauwdruk maakt van de Braziliaanse gezondheidszorg van de toekomst. In de blauwdruk besteden de partijen aandacht aan de mogelijkheden om door inzet van vbhc de kwaliteit van zorg te verbeteren. Ook deelt de alliantie kennis en ervaring over publiekprivate samenwerking en geven data-organisaties inzicht in de mogelijkheden van indicatoren.

Visie delen

Nick Guldemond, associate professor integrated care and technology bij ESHPM is het afgelopen half jaar zeven keer in Brazilië geweest om uit te leggen hoe het Nederlandse zorgsysteem in elkaar zit. ‘Welke succesvolle projecten we hebben, maar ook de problemen waarmee we worstelen’, aldus Guldemond. ‘We delen onze visie van hoe een zorgsysteem goed kan werken, bijvoorbeeld een goede opbouw van de eerste lijn en het realiseren van ketenzorg. Vervolgens gaan we in op wat daarvoor nodig is aan samenwerking, informatie en technologie. In die blauwdruk zitten alle elementen van goede eerste lijn, goede samenwerking met ziekenhuiszorg en goede nazorg.’

Het idee voor Dutch value-based healthcare creators ontstond in mei vorig jaar tijdens een conferentie in Brazilië, vertellen de initiatiefnemers in het aprilnummer van Zorgvisie magazine. Inmiddels timmert de alliantie een half jaar aan de weg.

Lees het volledige artikel over de Dutch value-based healthcare creators in Zorgvisie magazine, nr. 4, dat op 23 maart is verschenen.


Ook Zorgvisie magazine lezen? Neem een abonnement


Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.