Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nederlandse en Belgische ambulances mogen grens over

Mark van Dorresteijn
Zieken en gewonden in het zuiden van Nederland kunnen in een Belgische ambulance komen te liggen voor een spoedrit naar het ziekenhuis. Tegelijk kunnen Nederlandse ambulances met zwaailicht en sirene incidenteel in de Belgische grensstreek patiënten gaan vervoeren. De regeling komt voor uit een besluit van de Benelux-organisatie, waarin België, Nederland en Luxemburg samenwerken.
Nederlandse en Belgische ambulances mogen grens over

De nieuwe regeling moet zieken en gewonden rond de grens sneller helpen. Nu moet een slachtoffer soms lang wachten op een ambulance uit bijvoorbeeld Nederland, terwijl die vanuit België sneller ter plaatse had kunnen komen. “De verleende zorg dient afgestemd te zijn op de behoefte van de patiënt en niet door landsgrenzen”, licht minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken desgevraagd toe.

Beneluxparlement

Het Beneluxparlement, waarin Kamerleden uit Nederland, België en Luxemburg zitten, had halverwege dit jaar in een aanbeveling erop aangedrongen snel een regeling uit te werken. In de praktijk bleken er allerlei knelpunten. Zo rezen er vragen over de erkenning van de ambulances, de verschillen in vakbekwaamheid van het personeel, de voorrangsregels voor ambulances en de vergoedingen.

Belgische regeling

De nieuwe Nederlands-Belgische regeling is geïnspireerd op overeenkomsten die België al had gesloten met Frankrijk en Duitsland. (ANP)

Lees ook:

Nieuwe aanbieder moet ambulancepersoneel behouden

VWS faseert aanbesteding ambulancezorg

Groningse ambulancemedewerkers slapen in caravan

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.