Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse huisartsen lopen voor in ICT-gebruik

Annelies Vermeulen
Nederland is een van de voorlopers in het gebruik van ICT door huisartsen. Dit blijkt uit het Nederlandse landenrapport dat in het kader van het programma eHealth Strategies van de Europese Unie is gepubliceerd. De Europese Unie wil zo bekijken hoever lidstaten zijn met het gebruik van eHealth en EPD’s. Het rapport over Nederland werd goedgekeurd door Nictiz en VWS.
Nederlandse huisartsen lopen voor in ICT-gebruik

99 procent van de huisartsen gebruikt een computer tijdens consulten en 97 procent van de huisartsenpraktijken heeft een internetverbinding. Ook elektronisch recepten voorschrijven vindt veelvuldig plaats.

Verbeteringen

Ondanks de behaalde resultaten blijven er volgens het rapport mogelijkheden om verder vooruit te gaan met eHealth in Nederland. Zo is het uitstel van eNik, de elektronische ID-kaart voor het nationale EPD, een tegenvaller. Uberhaupt is toegang tot het EPD door patiënten een probleem, omdat uitblijvende wetgeving de implementatie tegenhoudt. Ook de kwestie van standaarden blijft problematisch. Nederland zou verder komen als wetgeving het gebruik van standaarden verplicht maakt. Volgens het rapport stijgt de vraag naar een volledige implementatie van een eHealth-applicatie, omdat dit de zorg betaalbaar en bereikbaar zou houden.

Uitdagingen

Een uitdaging voor de toekomst is het in een lijn brengen van de nationale, regionale en lokale eHealth-initiatieven. Het wiel moet niet opnieuw uitgevonden worden. Een andere uitdaging is om de onduidelijkheid over veiligheid en verantwoordelijkheid bij eHealth en telezorg weg te nemen. En wat in heel Europa moet worden ingevoerd, zijn EPD’s waarin alle patiënten zijn opgenomen.

Alle landenrapporten zijn te lezen op ehealth-strategies.eu.

(ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Kroes: ‘Maak eHealth onderdeel van ons denken’

Bijeenkomst deelnemers en partners eHealthNu

Technologie eHealth vaak te ingewikkeld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.