Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Neuroloog Amphia moet direct stoppen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft neuroloog Evert Sanders uit het Amphia Ziekenhuis in Breda het bevel gegeven om zijn werkzaamheden per direct te stoppen. De inspectie is van oordeel dat de neuroloog geen verantwoorde zorg levert en dat dit een reëel gevaar oplevert voor de veiligheid van patiënten.
Neuroloog Amphia moet direct stoppen

Het Amphia Ziekenhuis en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie ondersteunen het oordeel van de inspectie. Het Amphia stelde de neuroloog op 3 februari 2012 al op non-actief.

Lievensberg Ziekenhuis

Eind vorig jaar werkte Sanders nog in het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom. Op verzoek van de inspectie werkte hij daar onder toezicht, omdat er al een onderzoek liep naar zijn werk. Het onderzoeksrapport is overigens nog niet compleet, maar gezien de ernst ervan acht de inspectie het noodzakelijk om toch nu al in te grijpen. Alle patiënten van Sanders in het Amphia Ziekenhuis zijn door de andere neurologen in de maatschap opgeroepen voor een afspraak. Hun dossier is herbeoordeeld en waar nodig is hun behandeling aangepast of is nadere diagnostiek verricht.

In strijd met normen en richtlijnen

Het Amphia Ziekenhuis zegt begin vorig jaar diverse signalen binnen het ziekenhuis te hebben ontvangen over de neuroloog. Tijdens de afwezigheid van Sanders vanwege ziekte ontdekten waarnemende neurologen dat meerdere patiënten door hem waren gediagnosticeerd of behandeld op een wijze die in strijd is met de voor de neurologie geldende normen en richtlijnen. De bevindingen in het rapport dat de maatschap neurologie vervolgens heeft opgesteld in opdracht van de raad van bestuur en het medisch stafbestuur waren volgens het ziekenhuis dusdanig ernstig dat er aanleiding was om hiervan meteen melding te doen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Vervolgens heeft de inspectie de Nederlandse Vereniging voor Neurologie opdracht gegeven dossieronderzoek te doen. Het rapport dat de NVN opstelde, rept van ‘ernstige tekortkomingen in het medisch handelen en gevaar voor de patiëntveiligheid’. Dit vormde voor de inspectie, naar eigen zeggen, de wettelijke basis om een bevel tegen de neuroloog in te stellen en hem het werken direct te verbieden.

Bevindingen Nederlandse Vereniging voor Neurologie

Het rapport van de NVN leverde meerdere kritiekpunten op: de neuroloog stelde vaak haastige en onjuiste diagnosen. Hij maakte onlogische keuzes met betrekking tot in te stellen therapie die afweken van de geldende richtlijnen en standaarden van de NVN. Bovendien was de neuroloog veelal onvolledig en niet consequent in de communicatie. Daarnaast was er sprake van onjuist en tekortschietend professioneel handelen met betrekking tot medisch-ethische aspecten. Door het nalaten van lichamelijk onderzoek stelde hij soms verkeerde diagnosen of gaf hij onjuiste behandelingen. Dit heeft bij meerdere patiënten geleid tot onnodige schadelijke bijwerkingen.


1 REACTIE

  1. Evert Sanders is niet de eerste neuroloog die per direct zijn werkzaamheden moest stoppen. Mijn zorg is , dat de communicatie tussen de ziekenhuizen moeizaam verloopt. Deze neuroloog kon ondanks zijn terkortkomingen weer elders aan de slag. Deze casus hebben we in NL onlangs nog aan de orde gehad. Het eerste wat ziekenhuizen moeten gaan organiseren is ; Communicatie tussen de ziekenhuizen en andere zorg-instellingen op het gebied van Medici en andere groepen zorg-verleners. De NVZ is een goed instrument daarvoor. Bestuurders v/d zorg-instellingen zet het als eerste op je agenda ! Succes !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.