Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuw subsidieplafond voor pgb’s in de care

In de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) krijgt iedere zorgkantoorregio een afgebakend bedrag voor het persoonsgebonden budget (pgb). Dat blijkt uit de wijziging van het wetsvoorstel Wlz die staatssecretaris Van Rijn gisteren heeft gepubliceerd. Hiermee is het pgb geen open einderegeling meer.
Nieuw subsidieplafond voor pgb’s in de care
Foto: ANP - Roos Koole

Origineel was de bedoeling dat in de Wlz de zogenoemde Wlz-uitvoerder de zorg zou inkopen voor alle verzekerden, ongeacht of het om pgb-houders gaat of niet. ‘Inmiddels is duidelijk geworden dat het bij deze wijze van verdeling niet mogelijk is om de uitgaven voor zorg in natura enerzijds en die voor het pgb anderzijds op beheersbare wijze in één financieel kader onder te brengen’, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft daarom de opdracht gekregen om het hele Wlz-budget te verdelen in een deel voor zorg in natura en een apart deel voor pgb’s. Dat aparte deel voor pgb’s wordt vervolgens weer verdeeld over de zorgkantoorregio’s, waar het zorgkantoor het gaat uitkeren via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat betekent dat het pgb geen open einderegeling meer is in de Wlz.

Plafond

Het is volgens de staatssecretaris niet de bedoeling dat in het geval een regio het subsidieplafond bereikt, het geen pgb’s meer uitgeeft in dat jaar. ‘Dreigt het pgb-plafond te worden bereikt, dan zal worden nagegaan of het mogelijk is om onbenutte financiële ruimte (binnen de eigen regio, van andere regio’s of landelijk nog beschikbaar voor zover op landelijk niveau buiten de initiële verdeling gehouden) in te zetten.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.