Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe regeling voor pgb-houders in Zorgverzekeringswet

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft een nieuwe overgangsregeling in het leven geroepen voor pgb-houders die in 2015 overgaan van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). De regeling houdt in dat de korting op de tarieven voor niet-professionele zorg niet direct volgend jaar ingaan, maar pas in mei 2015. Dit geeft budgethouders extra tijd om hun contracten aan te passen.
Nieuwe regeling voor pgb-houders in Zorgverzekeringswet
Foto: ANP Bart Maat

Belangenvereniging Per Saldo voor budgethouders trok vorige week aan de bel over het late moment waarop zorgverzekeraars de tarieven bekend hadden gemaakt. De nieuwe tarieven behelzen een forse korting. Budgethouders kregen door de late bekendmaking niet de mogelijkheid om tijdig nieuwe overeenkomsten te sluiten met hun verzorgers. ‘Budgethouders worden zo gedwongen om contractbreuk te plegen en slecht werkgeverschap te vertonen’, schreef Per Saldo. Gisteren, tijdens de begrotingsbespreking van VWS, kwam de staatssecretaris met de oprekking van het termijn om dit probleem op te lossen.

Meer knelpunten

Volgens Per Saldo zijn met de nieuwe regeling nog lang niet alle knelpunten opgelost. Zo is rondom intensieve kindzorg nog helemaal niets bekend gemaakt aan de budgethouders. ‘Juist in deze zeer kritische situaties is het van groot belang dat budgethouders tijdig kunnen reageren op de mogelijke wijzigingen in hun budget.’ Bovendien definiëren verzekeraars in hun inkoopbeleid de term ‘informele zorg’ op zo’n manier dat heel veel zorgaanbieders daar onder vallen. De tarieven voor informele zorg zijn veel lager dan de tarieven voor formele zorg. ‘Door strikte invulling van de definitie informele zorg en formele zorg wordt de keuze voor zorgverleners te veel beperkt. Informele zorg ziet Per Saldo als zorg binnen familieverband zoals omschreven in de familie-overeenkomsten voor het pgb. Nu de definitie voor informele zorg door zorgverzekeraars sterk wordt opgerekt, komt ook de betaling voor mensen in de knel.’

1 REACTIE

  1. Op macro-niveau blijft PGB zelf een knelpunt, los van de knelpunten binnen het PGB-domein. Eerst dat maar een oplossen (bekostigen PGB met geld uit 2013 en ontplofte en ongecontroleerde groei in 2014). Het eenzijdig bij PGB stapelen van toezeggingen dat er niet aan tarieven wordt gemorreld zorgt voor een enorme disbalans. Cliënten met zorg in natura zullen ernstig hier onder gaan lijden en daar zullen ongelukken gaan gebeuren. Ook een vorm van ‘natuurlijke’ verandering……..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.