Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe thuiszorg in Helmond

Redactie Zorgvisie
Gemeente Helmond heeft een nieuw product ontwikkeld voor de thuiszorg onder de naam ‘persoonlijke ondersteuning’. Deze nieuwe aanpak houdt onder meer in dat de producten huishoudelijke hulp en huishoudelijke verzorging vanaf 2010 niet meer onder die noemer worden aanbesteed in Helmond.
Nieuwe thuiszorg in Helmond

Projectleider Nathalie Peijs legt de nieuwe aanpak uit die de gemeente in samenwerking met zorgaanbieders, cliëntenorganisaties en welzijnsorganisaties heeft ontwikkeld: “Samen met externe adviseurs gaan we vanaf 2010 de indicaties op andere wijze afgeven. Hierbij kijken we of de hulpvraag van mensen per sé door een thuiszorgmedewerker moet worden ingevuld of dat de ondersteuning ook op andere manieren kan worden geboden. Als een cliënt bijvoorbeeld ondersteuning nodig heeft bij het boodschappen doen of bij de boekhouding, kijken we eerst of het mantelzorgnetwerk kan inspringen, of er collectieve voorzieningen in de buurt zijn of dat welzijnswerk er een taak heeft. Door deze uren ‘persoonlijke ondersteuning’ zal minder professionele thuiszorg nodig zijn.”

Indicatie Wmo

Het aantal uren ‘persoonlijke ondersteuning’ zal via een aanbesteding plaatsvinden, die op dit moment wordt voorbereid. Omdat de gemeente verwacht dat met deze aanpak de vraag naar professionele huishoudelijke verzorging zal teruglopen, is zij in staat hiervoor hogere tarieven te betalen dan bij de vorige aanbesteding.

Persoonlijke ondersteuning

De gemeente heeft verschillende aanleidingen om de huishoudelijke verzorging flink te vernieuwen. Er komt dit jaar een aantal uitdagingen op het zorg- en welzijnbeleid van de gemeente af. “De toenemende vergrijzing legt een steeds grotere druk op het Wmo-budget”, zegt Peijs. “Daarnaast vinden er ook in de AWBZ veranderingen plaats, zoals de zogenaamde pakketmaatregel.” Daarboven op speelt krapte op de lokale arbeidsmarkt een rol bij het ontwikkelen van de nieuwe aanpak. De wetswijziging met betrekking tot de alfahulpen speelt daar ook een grote rol bij. Plus het feit dat de gemeente Helmond een nadeelgemeente is in het Wmo-verdeelmodel.

TSN

Eerder dit jaar bleek thuiszorgaanbieder Savant vanwege personeelstekort het werk in Helmond niet aan te kunnen. Een nieuw contract met Thuiszorg Service Nederland werd afgesloten om de wachtlijsten weg te werken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Mogelijke nieuwe aanbesteding thuiszorg in Helmond

Wmo-overschot gemeenten voor AWBZ

SCP: Verdeelsleutel Wmo-budget is onzorgvuldig

300 gedwongen ontslagen bij Savant

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.