Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NMa: fusies leiden niet tot stijging zorgkosten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er is geen bewijs voor de stelling dat de totale zorgkosten stijgen als gevolg van ziekenhuisfusies.
NMa: fusies leiden niet tot stijging zorgkosten

Bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de NMa zegt dit in een reactie op een bericht in de Volkskrant van 31 december.

De krant baseerde zich op voorlopige onderzoeksgegevens van de NMa die de kosten van heupoperaties had vergeleken na twee ziekenhuisfusies: Erasmus MC en Havenziekenhuis in Rotterdam en de Tergooiziekenhuizen in Blaricum. De prijzen van heupoperaties in het Erasmus MC stegen niet, in tegenstelling tot die in de Tergooiziekenhuizen. Extra pijnlijk was dat de betrokken ziekenhuizen niet wisten dat zij onderwerp van onderzoek waren.

Vingeroefening

De conclusie dat fusies de totale zorg duurder maken, is ongegrond zegt de NMa. De grootste verzekeraar in de regio Gooi heeft namelijk tegelijkertijd een prijsverlaging weten te realiseren die onder het landelijk gemiddelde lag. Bovendien heeft het onderzoek zich alleen gericht op de prijzen en niet op de kwaliteit van zorg. Volgens een woordvoerder van de NMa is dat omdat er geen betrouwbare indicatoren over kwaliteit beschikbaar waren. Het onderzoek tussen de twee ziekenhuizen moet worden gezien als ‘eerste vingeroefening’.

Graadmeter

De NMa voert dit soort studies uit om haar kennis van de markt te vergroten en snel besluiten te kunnen nemen. Heupoperaties vormen een substantieel onderdeel van de omzet in het vrije prijssegment en vormen zo een goede graadmeter voor de ontwikkeling van zorgkosten. De NMa had haar voorlopige onderzoeksresultaten op een wetenschappelijk congres willen toetsen op juistheid en bruikbaarheid van de methode. Daarover wil de NMa nu niets zeggen omdat het definitieve rapport nog niet gereed is. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zuiderwijk: fusieonderzoek NMa is bedroevend

NMa: ziekenhuisfusies maken de zorg duur

CDA wil dat NMa geen fusies meer toetst

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. natuurlijk is het geen wet van Meden en Perzen dat een fusie leidt tot hogere kosten, evenmin als het een panacee is voor de oplopende kosten.
    duidelijk is wel dat waar een fusie van ziekenhuizen leidt tot het samenvoegen of verplaatsen van functies ook de kosten verschuiven. zeker waar functies worden samengevoegd verschuiven kosten naar de individuele patiënten, in de vorm van langere reisafstanden en dus hogere reiskosten en tijdbeslag en -wellicht voor het genezingsproces nog zwaarder wegend- hogere kosten voor bezoekende familieleden en dus minder bezoek. deze effecten echter vallen buiten de meeste kostenonderzoeken zoals de NMA en de NZa die doen. de burgers merken ze echter wel.