Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa gaat meer op kwaliteit letten

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat bij het toetsen van fusies meer rekening houden met kwaliteits- en efficiencywinst.

Dat zei NMa-bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch op het congres ‘Ontwikkelingen mededingingsrecht 2007’ dat Elsevier Congressen op 11 oktober organiseerde.

NZa en IGZ ontwikkelen kwaliteitscriteria

De NMa heeft dat met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) afgesproken. De NZa gaat samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg kwaliteitscriteria ontwikkelen die de NMa zal gebruiken om fusies te toetsen, aldus Kalbfleisch.

Efficiencyverweer

De NMa-topman verbaast zich erover dat “er in de veelheid van fusiezaken die ons is voorgelegd geen nadere poging is ondernomen tot het voordragen van een heus efficiencyverweer”. Kalbfleisch vindt dat verrassend, omdat “efficiënties die leiden tot kwaliteistwinst nogal eens genoemd worden als reden voor een fusie”. Hij noemt de afgeketste fusie van de Zeeuwse ziekenhuizen. In die zaak lag in potentie een efficiencyverweer voor. De ziekenhuizen trokken hun aanvraag echter in, tot verbazing van Kalbfleisch. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.