Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NMa: Uitzondering prijsplafond geen oneerlijke concurrentie

Redacteur KinderopvangTotaal
Het fusiebesluit over het samengaan van Orbis Medisch Centrum en Zorgconcern en Atrium Medisch Centrum Parkstad in Zuid- en Midden-Limburg kent uitzonderingsclausules voor het door de NMa vastgestelde prijsplafond. Ziekenhuizen in de omgeving vinden dat de uitzondering op het prijsplafond de fusieziekenhuizen te veel voordeel geeft. De Nederlandse Mededingingsautoriteit zegt dat het gaat om ‘kapitaallasten die niet of moeilijk beïnvloedbaar zijn door het fusieziekenhuis’.
NMa: Uitzondering prijsplafond geen oneerlijke concurrentie

De kosten van nieuwbouw van Orbis en Atrium vallen niet onder het door de NMa ingestelde prijsplafond. De fusieziekenhuizen kunnen die kosten derhalve mee berekenen in een hogere prijs voor hun verrichtingen. Daarmee kan het fusieziekenhuis zich onttrekken aan het prijsplafond dat de NMa heeft vastgesteld, want in het fusiebesluit is een clausule opgenomen dat: ‘…kapitaallasten waarop het fusieziekenhuis geen invloed heeft, worden aan de NMa voorgelegd … deze zullen worden geëlimineerd en derhalve niet meetellen voor de prijsontwikkeling.’

Verkapte steun

Met name het “concurrerende” ziekenhuis in de regio, Laurentius ziekenhuis in Roermond, uitte vorige week hevige kritiek op de fusie omdat er ‘Geen sprake meer is van een gelijk speelveld voor ziekenhuizen.’ Bestuursvoorzitter Jack Thiadens signaleerde het ‘Continueren van verkapte steunmaatregelen’, bijvoorbeeld door overheidsfinancieringen. Nu blijkt dat in het fusiebesluit van de Nederlandse mededingingsautoriteit Orbis en Atrium ook worden bevoordeeld door uitzonderingsclausules voor het te hanteren prijsplafond.

Uitzondering

De NMa weerspreekt dat de uitzonderingsclausule in het voordeel van de fusieziekenhuizen werkt. ‘Het prijsplafond voorkomt dat consumenten, patiënten en verzekerden, teveel gaan betalen voor de door de betrokken ziekenhuizen aangeboden zorg,’ aldus NMa-woordvoerder Barbara van der Rest. ‘De uitzonderingen zijn erop gericht om het plafond mee te kunnen laten bewegen met wijzigingen zoals mogelijke bijzondere kostenontwikkelingen, die zich geheel of grotendeels onttrekken aan de invloed van de individuele ziekenhuizen.’

Hogere prijs

Reële wijzigingen in kapitaalslasten vallen niet onder het prijsplafond, volgens NMa-woordvoerder Van der Rest. ‘Wanneer het ziekenhuis hogere kapitaalslasten krijgt, kan het dus ook een hogere prijs vragen.’ Maar daar zit dan nog steeds de zorgverzekeraar tussen, volgens de NMa-woordvoerder, die beoordeelt of de hogere prijs voor de verrichtingen ook van nut zijn voor zijn verzekerden. ‘Dat zal vermoedelijk afhangen van de voordelen die de zorgverzekeraar als gevolg van de nieuwbouw of andere investeringen ondervindt.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP )

Lees meer:

Laurentius eist onderzoek naar fusie Orbis-Atrium

Ook Atrium MC wil EPD-geld terug van Alert

Orbis krijgt geen extra vergoeding voor kapitaallasten

Atrium en Orbis mogen nog niet fuseren

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Leuk. Zo`n fusie-tsunami in de ZORG , die hoofdzakelijk de belangen van de patienten overspoelt , wegspoelt , en , nog erger , bestuurlijke modder , als een kankerverwekkende , duur te verwijderen tattoo achterlaat . De belangenverstrengelingen zijn platter dan de antieke Gordiaanse knoop. Helaas zijn De Alexanders de Grote weg-gemendeld om nog enige hoop te hebben voor een duurzame ZORG.

  3. Arme Jack. Heeft-‘ie jarenlang gepleit voor een uitzonderlijk ruimhartige behandeling van zijn kapitaallasten in Groningen, krijgen zijn Limburgse collega’s straks wellicht ook een extraatje. In Groningen nam de omzet – dankzij de gesponsorde nieuwbouw – flink toe. Niemand die daarover toen klaagde…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.