Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Nog steeds misstanden in gehandicaptenzorg’

Van de gehandicaptenzorginstellingen voldoet twee derde niet aan de minimum veiligheidsnormen en 10 procent van de instellingen gebruikt nog steeds de Zweedse band. Dat concludeert actualiteitenrubriek Nieuwsuur op basis van verslagen van onverwachte bezoeken die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de afgelopen zes maanden deed bij 44 instellingen.
‘Nog steeds misstanden in gehandicaptenzorg’
Foto: ANP ERIK VAN T WOUD

Nieuwsuur begon het onderzoek naar aanleiding van de dood van een gehandicapte vrouw in een instelling van de stichting NOVO in Onnen. In maart vorig jaar werd zij tegen haar zin en met geweld in bedwang gehouden. Vier medewerkers gingen minutenlang op de vrouw zitten om haar te kalmeren. Zij overleed hierdoor niet veel later. Nieuwsuur liet de bewakingsbeelden van het incident gisteravond zien in de tv-uitzending. NOVO spande een kort geding aan om dat te voorkomen, maar de rechter besloot dat de beelden gebruikt mogen worden.

Vrijheidsbeperkende maatregelen
Volgens Nieuwsuur gaat 57 procent van de instellingen slordig om met de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen zoals opsluiten, afzonderen of vastbinden van cliënten. In een kwart van de gevallen kent het personeel de regels met betrekking tot vrijheidsbeperking niet. In drie instellingen worden cliënten tegen hun zin opgesloten, zonder dat deze instellingen hiervoor juridische bevoegdheid hebben.

D66
D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp wil dat kabinet onderzoekt of verplegers wel voldoende getraind en opgeleid worden om kwetsbare patiënten te verzorgen, zo zei ze in het programma. Daarnaast wil ze dat de wet die over deze zorg gaat meteen na het reces wordt behandeld, zodat mensen in de gehandicaptenzorg duidelijkheid hebben over de normen, bijvoorbeeld voor het toepassen van dwangmaatregelen. (ANP)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mensen die in de instellingen gaan wonen krijgen veelal geen info hoe ze te werk gaan als ze in een aanleun woning gaan wonen.
    Ouders zetten er druk achter om ze geplaatst te krijgen,
    Eerst wordt men afgewezen, en een mnd later door druk van de ouder geplaatst
    De ouders maken zich soms onnodig zorgen als ze er niet meer zijn.
    Een goeie maatschappelijk werkster zou ze prima kunnen begeleiden thuis.
    Ouderen moeten naar huis terug die het veel harder nodig hebben.
    D

  3. Wat daar bij zorginstelling NOVO gebeurt (ik heb de beelden gezien en vooral de uitleg van NOVO gehoord) grenst aan het ongelooflijke (vier verzorgenden molesteren gruwelijk een patient tot zij dood op de grond blijft liggen).
    Wat mij vooral diep en diep trof is het feit dat nu na een jaar nog alles HETZELFDE is, de nabestaanden geminacht zijn (de vier moordenaars hebben van de directie van NOVO EEN PLUIM GEKREGEN) dat het bestuur, de raad van bestuur en de raad van toezicht daar nog steeds zitten EN DAT ER LOSJES (DAT IS SCHANDALIG) BIJGEZEGD WORDT DAT HET IN TWEEDERDE (lees 2/3) VAN ALLE VERPLEEG EN ZORGINSTELLINGEN ONDERMAATS IS.
    Je kunt eventueel bij een stevig militair peleton de omstandigheden ondermaats laten zijn (daar komen de soldaten wel overheen) maar bij patienten kan en mag dat niet.
    Moet je een oud gebrekkig vrouwtje ’s morgens met rolstoel in de huiskamer duwen en ’s avonds weer eruit (met slecht eten, geen airco, niet naar buiten, uren wachten op toilet en ga maar door) EN DIE OOK NOG ONDERMAATS BEHANDELEN!!
    De mevr Bergkamp heeft er weer leuk over gepraat en D66 proberen te promoten maar als ze het werkelijk meende, had ze daar moeten zeggen: ‘Ik treed af als dat bestuur blijft zitten’. Dan was ze bij mij overtuigend en medelevend overgekomen. DAT NOEM IK DE MANDELA’S (maar dat is zij niet)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.