Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NVZ: ‘Extra toezicht ziekenhuizen geen verbetering’

Redacteur Zorg+Welzijn
‘De veiligheid in ziekenhuizen is aantoonbaar verbeterd.’ Dat stelt NVZ-directeur Margot van der Starre op BNR radio. ‘Besturen zijn al erg veel bezig met verantwoording, dat gaat ten koste van de mensen die zorg leveren.’
NVZ: ‘Extra toezicht ziekenhuizen geen verbetering’
Foto: NVZ

Van der Starre reageert in het interview op BNR radio op de uitspraken van Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over het grote aantal vermijdbare fouten in ziekenhuizen. ‘Wij werken met een uniek nationaal veiligheidsprogramma waar alle ziekenhuizen aan meedoen. Er zijn aantoonbare verbeteringen,’ zegt de directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Zij vindt dat meer toezicht op de “boardroom” ten koste gaat van de zorg. ‘De raden van bestuur zijn al zo veel bezig met verantwoording afleggen.’

In de marge

Joustra stelt dat het hoge aantal onnodige sterfgevallen in ziekenhuizen drastisch omlaag moet. Jaarlijks sterven zo’n 2000 mensen in ziekenhuizen als gevolg van vermijdbare fouten. Circa 38.000 patiënten lopen onnodige medische schade op. ‘In ziekenhuizen dreigt veiligheid in de marge te belanden,’ schrijft Joustra in het jubileumboek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Raden van bestuur

Hoogleraar Patiëntveiligheid aan de Erasmus Universiteit, Jan Klein, zegt in het BNR radio-interview dat de bredere blik van de Onderzoeksraad nuttig is omdat het ook het functioneren van de raden van bestuur en toezicht aan de orde stelt. ‘De inspectie kijkt vooral naar medisch functioneren van arts en verpleegkundige. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er onvoldoende gestructureerd gewerkt wordt. Raden van bestuur en rvt moeten zelf zicht op de veiligheid hebben en de omgeving op de werkvloer aanpassen.’

Toezicht

Margot van der Starre zegt voorstander te zijn van goed toezicht in de sector, ‘Maar er is al zoveel toezicht, nog meer is geen verbetering.’

3 REACTIES

 1. De heren Joustra en Klein zijn weer terug in de maakbaarheidsvergissing van de zeventiger jaren. Al zijn zij natuurlijk goed bezig hun eigen beroep te beschermen. Hoe meer je de wereld dicht timmert, hoe meer je dure mensen nodig hebt om kluwens van regelgeving te ontwarren. En hoe minder mensen aan het bed komen te staan.
  Mevrouw van der Starre heeft tenminste het lef zich tegen deze apparatsjiks, en hun door de media in haar sensatiezucht ondersteunde, religie van regelgeving te verzetten.
  Zij verdient veel steun!

 2. Lees alle reacties
 3. Margot van der Starre is in dienst van de koepel van ziekenhuizen de NVZ en Jan Klein is medisch specialist. Er is een totaal gebrek aan registratie van uitkomsten van medisch handelen en dus aan inzicht in de resultaten.
  Dit is onethisch en onprofessioneel.
  De zelfregulatie van de medische sector faalt aantoonbaar en alleen externe druk kan haar corrigeren. Blijkbaar was de rapportage van de Onderzoeksraad noodzakelijk. De vraag is alleen: welke maatregelen worden genomen en op welke termijn? Bovendien zwijgt de de Onderzoeksraad over de noodsituatie van slachtoffers van medische fouten, ondanks ons verzoek hiertoe.

 4. Het is duidelijk dat het huidige toezicht tekort schiet. Aantoonbare verbeteringen van de uitkomsten zijn er nog niet. En hoewel het duidelijk is of meer toezicht gaat helpen, is het wel duidelijk dat de huidige ziekenhuiscultuur van blunders en erger niet langer maatschappelijk acceptabel is. Uit alle signalen die ik krijg is mij duidelijk dat bestuurders nog steeds niet durven in te grijpen en ook geen goede dossiers aanleggen waarmee zij blunderende specialisten de toegang tot het ziekenhuis kunnen ontzeggen.
  In plaats van extra toezicht af te wijzen zou de NVZ kunnen werken aan het verbeteren van het instrumentarium voor haar leden zodat deze niet alleen verantwoordelijk zijn, maar die verantwoordelijkheid ook kunnen waarmaken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.