Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nza dreigt transgenderzorg met maatregel

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt de patientenstop voor transgenders in het VUmc Amsterdam. Als sprake is van misstanden, kan de NZa een boete opleggen.
Nza dreigt transgenderzorg met maatregel

Machtsmisbruik

De NZa kijkt of verzekeraars hun zorgplicht nakomen en voldoende hun best doen om transgenders de zorg te geven die zij nodig hebben. Aan de andere kant onderzoekt de NZa of het VUmc misbruik maakt van een machtspositie.

Minister Schippers sprak gisteren tijdens een Kamerdebat over een ‘uitzonderlijke situatie’. Ze heeft het ziekenhuis en de zorgverzekeraars drie maanden de tijd gegeven, maar een oplossing  is niet gevonden. Nu moet de NZa gaan handhaven. Schippers: ‘Het is betreurenswaardig dat ze er niet uit zijn gekomen.’

Patiëntenstop

Schippers stelt vraagtekens bij de door het Vumc afgekondige patiëntenstop: ‘Het budget voor het VUmc voor dit jaar is hetzelfde als vorig jaar en toch neemt het ziekenhuis geen nieuwe patiënten aan. Blijkbaar kan er niets meer.’  Het VUmc wil geen nieuwe transgenderpatiënten aannemen omdat het ziekenhuis niet tot overeenstemming kan komen met verzekeraars over het budget. Het VUmc is het enige ziekenhuis dat deze zorg integraal en in alle varianten aanbiedt in Nederland. Het UMC Groningen en het Leids UMC kunnen een deel van de zorg overnemen, maar niet het laatste, operatieve, traject. Cooperatie VGZ heeft een contract gesloten met een ziekenhuis in Gent en verwijst patiënten daar naar toe. Dit zegt Schippers niet als een goede oplossing te zien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.