Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa verhoogt korting medisch specialisten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verhoogt de eerder aangekondigde korting voor medisch specialisten, vanaf 2010, met 1,6 procent. De verhoging is het alternatief voor de herijking van de normtijden van dbc’s.

De generieke korting is nodig om 375 miljoen euro te bezuinigen op de honoraria van vrijgevestigde specialisten. De NZa heeft Capgemini de opdracht gegeven de normtijden van diagnose-behandelingcombinaties te herijken, maar dat is niet gelukt. Hierdoor ziet de zorgautoriteit zich genoodzaakt een totale korting van 12,7 procent door te voeren. DBC-Onderhoud heeft de opdracht gekregen bij de voorbereidingen van het pakket voor 2010 uit te gaan van deze korting.

Orde ‘mordicus’ tegen

De Orde van Medisch Specialisten is “mordicus” tegen de bezuiniging van 375 miljoen euro. De Orde houdt de budgetoverschrijding op 80 miljoen euro en vindt de generieke korting ook niet eerlijk verdeeld. “Zij treft immers niet alleen de specialisten die hun omzetten ongewild sterk hebben zien groeien”, meldt de Orde in een persverklaring, “maar ook veel specialisten die een daling van hun omzet moesten constateren.”

SEH

Ook het begrotingsplan om te bezuinigen door patiënten die “onnodig” naar de eerste hulp zijn gegaan, verwijst de Orde naar de prullenbak. “Op de eerste plaats lijkt het ons praktisch niet uitvoerbaar. Daarnaast vergt het veel extra handelingen en werkt het nog meer bureaucratie in de hand. Dit terwijl de overheid juist zegt te streven naar minder regels in de zorg. Wie moet constateren of een patiënt, vaak ongerust, wel aan de juiste deur heeft geklopt?” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

ZN: Specialisten moeten een miljard terugbetalen

NZa adviseert tegen hardheidsclausule

Begroting: 60 miljard beschikbaar voor zorg

‘Zet de ME maar voor de deur van de SEH’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.